Kurdish MattersNieuwe site! Volg me tijdens mijn werk aan mijn boek over de Koerdische kwestie: www.KurdishMatters.com

ISTANBUL – Ten noorden van de Turkse metropool Istanbul wordt volgend jaar begonnen met de bouw van twee nieuwe steden voor elk minstens een miljoen inwoners. Teminste, als het aan de Turkse premier Tayyip Erdoğan ligt. Hij kondigde zijn plan woensdag aan op een verkiezingsbijeenkomst in Istanbul.

Beide steden moeten verrijzen aan de kust van de Zwarte Zee: eentje aan de Europese kant van de stad en een aan de Aziatische kant. Ze worden verbonden door een nieuwe brug over de Bosporus, de derde, die al langer op de planning staat. De steden moeten aardbevingsbestendig worden: Istanbul staat volgens deskundigen op relatief korte termijn een zware aardbeving te wachten, en het grootste deel van de miljoenenstad is daar niet op berekend. Istanbullers zouden voor de veiligheid naar de nieuwe woonkernen kunnen verhuizen. Tenminste, een deel van hen, want alle 16 miljoen passen ze er niet in.

Het project is onderdeel van een serie plannen van regeringspartij AKP om het almaar uitdijende Istanbul klaar te maken voor de toekomst. Of, meer precies, voor 2023, het jaar waarin het honderdjarig bestaan van de republiek Turkije wordt gevierd. Twee weken geleden kondigde Erdoğan ‘Kanaal Istanbul’ aan, een kanaal ten westen van de stad dat de drukke scheepvaart in de Bosporus terug moet dringen. De derde brug over de Bosporus is ook onderdeel van de plannen, net als een derde vliegveld. Het is geen toeval dat de plannen nu worden aangekondigd: over een maand zijn er verkiezingen in Turkije.

Burgemeester

De nieuwe steden zouden samen zo’n 40.000 hectare grond in beslag nemen. Daarvoor zou veel bos gekapt moeten worden, en zouden bovendien waterbekkens verloren gaan die al eeuwen zorgen voor de watervoorziening aan de stad. Premier Erdoğan droomt er echter al sinds 1994, het jaar dat hij burgemeester werd van Istanbul, van om de strijd aan te gaan met de ongecontroleerde groei van de stad, zo zei hij bij woensdag. Met de nieuwe steden wil hij de groei onder controle brengen, maar deskundigen denken dat het project gedoemd is uit de hand te lopen. Nu al wordt er veel illegaal gebouwd in en om de stad en zodra er officële bouwgrond bijkomt, zal dat alleen maar toenemen.

Met alle gevolgen voor het verkeer van dien, om nog maar niet te spreken op de verdere immigratie die richting de agglomeratie op gang zal komen. Istanbul heeft nu de capaciteit om te groeien naar 17 miljoen inwoners, maar zou door de nieuwe plannen zoveel extra mensen aantrekken dat groei tot wel 25 of 30 miljoen mensen wordt gevreesd. Deskundigen waarschuwen voor een onleefbare stad.

 

No Comments »

Leave a Reply

 tekens beschikbaar

Snel