Kurdish MattersNieuwe site! Volg me tijdens mijn werk aan mijn boek over de Koerdische kwestie: www.KurdishMatters.com

ISTANBUL – De Turkse schrijver Mehmet Güler is veroordeeld tot vijftien maanden cel omdat de karakters in zijn boek propaganda zouden maken voor de PKK. Dat meldt dagblad Hurriyet donderdag.

Gülers boek ‘Beslissingen moeilijker dan de dood’ verscheen vorig jaar maar werd al snel uit de handel gehaald wegens propaganda voor een terroristische organisatie. Het gaat over de felle strijd tussen links en rechts in het Turkije van de jaren zeventig van de vorige eeuw, over jonge Koerden die de strijd tegen de Turkse staat beginnen en in de gevangenis gemarteld worden. Güler zat eerder al vijftien jaar vast, volgens hemzelf omdat hij vrienden had die lid waren van verboden organisaties.

Opmerkelijk genoeg had de openbaar aanklager vrijspraak gevraagd voor Güler. Eerdere rechtszaken tegen schrijvers om uitpraken van hun personages gingen altijd vrijuit, zoals enkele jaren geleden één van Turkije’s bekendste schrijfsters, Elif Safak. Mehmet Güler gaat in hoger beroep tegen het vonnis en wordt gesteund door verschillende internationale mensenrechtenorganisaties.

No Comments »

Leave a Reply

 tekens beschikbaar

Snel