Kurdish MattersNieuwe site! Volg me tijdens mijn werk aan mijn boek over de Koerdische kwestie: www.KurdishMatters.com

ISTANBUL -  Televisie’s, koelkasten, wasmachine’s en zelfs meubels: de overheid in de Turkse provincie Tunceli delen ze sinds deze week grif uit aan de armen. In het kader van sociaal beleid, stellen de autoriteiten. Tegenstanders van het uitdelen van gratis spullen zien echter verband met de komende lokale verkiezingen, eind maart. De verkiezingsraad heeft aangekondigd een onderzoek in te stellen naar de vrijgevingheid. Dat meldden verschillende Turkse kranten dinsdag.

De kritiek op de actie ‘Witgoed voor elk huishouden’ treft vooral regeringspartij AKP. De gouverneur van de provincie in het oosten van het land, ook AKP-lid, gaf namelijk het groene licht voor de actie van lokale overheden waar zijn partij de meerderheid heeft. Het is niet de eerste keer dat de AKP onder vuur ligt wegens gulle bijdrages aan potentiële kiezers: eerder deze winter was er kritiek op een actie waarbij grote hoeveelheden kolen werden verstrekt aan armen. Behalve voor flinke luchtvervuiling, zorgde de actie volgens critici vooral voor afhankelijkheid bij de ontvangers en had het met sociaal beleid weinig te maken.
Werkelijk sociaal beleid, zo vonden zij, helpt mensen zichzelf te bedruipen in plaats van ze afhankelijk te maken van de vrijgevingheid van de overheid. De AKP heeft inmiddels laten weten niet van plan te zijn zich iets van de kritiek aan te trekken. Volgens de TV-zender NTV zijn er inmiddels bij 425 huishoudens witgoed en meubels afgeleverd en gaat het uitdelen onverminderd door.

1 Comment »

One Response to “Turkse regeringspartij deelt koelkasten uit”

Comments

  1. Mozak feb 18 2009 / 3pm

    Heb je de foto in de Cumhuriyet zien staan waarop een boer zijn wasmachine tussen de beesten in de stal had staan, omdat er in het dorp nog geen elektriciteit was? Laten ze daar eerst eens werk van maken …

    Los van het bedenkelijke ethische gehalte van dit soort acties, zijn ze kennelijk ook nog eens weinig doordacht.

Leave a Reply

 tekens beschikbaar

Snel