Kurdish MattersNieuwe site! Volg me tijdens mijn werk aan mijn boek over de Koerdische kwestie: www.KurdishMatters.com

ISTANBUL – De nieuwe ‘nationale chef’ Guus Hiddink haalt vanochtend verschillende voorpagina’s van Turkse kranten. Korte berichten zijn het, maar op de sportpagina’s wordt uitgebreid stilgestaan bij de man die, zo kopt dagblad Vatan, ‘Ja zei voor 8 miljoen lira per jaar’.

Voor één van Turkije’s grootste kranten, Hürriyet, is Hiddinks komst geen voorpaginanieuws: zij meldden het gisterochtend al prominent, voor de officiële bekendmaking. Een sportcommentator van de krant schrijft onder de kop ‘Arme Hiddink’ dat het nog moeilijk zal worden van het Turkse team een succes te maken, want volgens hem heeft Turkije een schrijnend tekort aan goeie aanvallende middenvelders.

Verder vooral veel vertrouwen in de nieuwe bondscoach. In sportkrant Fotomac maar liefst drie commentaren op Hiddinks komst. In één ervan wordt ervoor gepleit Hiddink ook te betrekken bij de opleiding van talentvolle Turkse jeugdvoetballers. Een ander schrijft dat Hiddink succesvol is omdat hij stabiliteit en aanvallend voetbal brengt, en dat dat goed nieuws is voor de Turken: ‘Het Turkse nationale team heeft meer potentie dan de teams waar Hiddink eerder mee werkte.’
Op de voorpagina van sportkrant Fanatik vrijwel alleen Nederlanders, maar Frank Rijkaard krijgt veel meer ruimte dan Guus Hiddink. Logisch: Rijkaard speelt vanavond met Galatasaray tegen Atletico Madrid, en Hiddink begint pas op 1 augustus. Op de site heeft Fanatik een poll onder de vraag ‘Kan het Turkse team onder Hiddink een succes worden?’ Maar liefst 55 duizend Turken brachten hun stem uit, en 72% heeft er alle vertrouwen in.

Dagblad Sabah staat, net als verschillende andere kranten, nog even stil bij het lot van Oğuz Çetin, al sinds jaren de tweede trainer van de nationale ploeg: lange tijd was het de gewoonte dat de tweede man de eerste werd bij vertrek van de hoofdtrainer, maar Çetin lijkt dat niet gegund. Ook enig medelijden is er voor Yilmaz Vural, de populaire trainer van de middenmoter Kasimpasaspor, die zichzelf telkens uitdrukkelijk in beeld brengt als er een nationale vacature is: hij werd het wéér niet. Hürriyet maakte er een spotprent over: twee Guus Hiddinks melden zich in Turkije, ééntje is Vural die zich operatief tot Hiddink heeft laten ombouwen. ‘Het zal snel duidelijk worden wie de echte Hiddink is.’

1 Comment »

One Response to “Turkse pers blij met Hiddink”

Comments

  1. evelien feb 20 2010 / 7am

    Als Nederlander weer wat om over te praten in Turkije

Leave a Reply

 tekens beschikbaar

Snel