Kurdish MattersNieuwe site! Volg me tijdens mijn werk aan mijn boek over de Koerdische kwestie: www.KurdishMatters.com

ISTANBUL – De Turkse organisatie IHH (Stichting voor Humanitaire Hulp), organisator van één van de schepen in het hulpconvooi voor Gaza dat is aangevallen door Israel, heeft twee gezichten: hulporganistatie én extremistenvriend. In Turkije worden ze voornamelijk gesteund door conservatieve moslims.

IHH, opgericht in 1992, is één van de grootste en bekendste wereldwijd werkende hulpinstellingen van Turkije. Onlangs boden ze nog hulp aan de getroffenen van de aardbeving in Haïti. Aan de andere kant doen ze niet geheimzinnig over hun banden met de extremistische Hamas, die Gaza regeert: IHH steunt ze zowel mentaal als financieel. In Turkije zelf wordt die steun zichtbaar door onder andere exposities, voorlichtingsbijeenkomsten en de publicatie van boeken over de situatie in Gaza (en niet over problemen in andere Palestijnse gebieden). Het schip dat nu meevaart in het hulpconvooi voor Gaza en dat vorige week vertrok uit Antalya aan de Turkse zuidkust, brengt beide gezichten bij elkaar.

Bijna vijftien jaar geleden liep er in Turkije een strafrechtelijk onderzoek tegen de organisatie: de IHH zou betrokken zijn bij wapenleverancies aan moslimterroristen. Dat heeft uiteindelijk niet geleid tot een verbod op de organisatie. Bij hulpverlening bij rampen in Turkije zelf, zoals aardbevingen, wordt IHH sindsdien echter op een afstand gehouden.

Het harde nieuws over de Israelische aanval op het hulpconvooi werd, voor zover het betrekking had op Turkije, niet door mij verslaan maar door Reuters en AP, waarmee het ANP intensief samenwerkt.

1 Comment »

Blog posts on this article

  1. Tweets die vermelden Turkse hulporganisatie IHH gelinkt aan extremisme at Journalist in Turkije -- Topsy.com jun 01 2010 / 9am

    [...] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door Frederike Geerdink en ianyan magazine, ianyan magazine. ianyan magazine heeft gezegd: RT @fgeerdink: dutch version of yesterdays shorticle about turkish aid org ihh: http://bit.ly/9RuRlO, english: http://bit.ly/aQdc77 #turkey #flotilla [...]

Leave a Reply

 tekens beschikbaar

Snel