Kurdish MattersNieuwe site! Volg me tijdens mijn werk aan mijn boek over de Koerdische kwestie: www.KurdishMatters.com

ISTANBUL – Vertegenwoordigers van de Armeense gemeenschap in Turkije spannen een rechtszaak aan tegen de Turkse staat om zo verkiezingen voor een nieuwe patriarch af te dwingen. Dat melden verschillende Turkse media donderdag.

De rechtszaak is een voorlopig hoogtepunt in een strijd die begon in 2008, toen duidelijk werd dat patriarch Mesrop II wegens dementie niet meer in staat was zijn functie uit te oefenen. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken benoemde een vervangend patriarch. Dat was zeer tegen de zin van de Armeniërs zelf: zij willen, zoals kerkelijke regels voorschrijven, verkiezingen houden om een nieuwe geestelijk leider aan te wijzen.

De functie van ‘vervangend patriarch’ bestaat bovendien niet, zegt een woordvoerder van de Armeens Apostolische gemeenschap in de Engelstalige Hürriyet Daily News: ‘Het ministerie heeft die functie bedacht om iemand te kunnen benoemen die de Turkse overheid goed gezind is’.

De gemeenschap wil met een rechtszaak alsnog verkiezingen mogelijk maken. Een tweede rechtszaak moet de benoeming van de ‘vervangend patriarch’ ongedaan maken.

No Comments »

Leave a Reply

 tekens beschikbaar

Snel