Kurdish MattersNieuwe site! Volg me tijdens mijn werk aan mijn boek over de Koerdische kwestie: www.KurdishMatters.com

ISTANBUL – Turkije is diep teleurgesteld in het laatste zogeheten voortgangsrapport van de Europese Unie. Het rapport werd vandaag gepresenteerd in Brussel. Het rapport is generaliserend, staat vol vooroordelen en praat actiegroepen naar de mond, oordeelde Egemen Bagis, hoofdonderhandelaar met de EU en Minister van EU-zaken.

Het rapport erkent dat Turkije vooruitgang boekt op maar liefst 32 onderhandel-hoofdstukken. Tegelijkertijd signaleert de EU ernstige tekortkomingen op het gebied van persvrijheid, de vrijheid van meningsuiting en vereniging, op de lange duur van juridische procedures en een gebrek aan beleid om de Koerdische kwestie op democratische wijze op te lossen.

Minister Bagis legde een link met het feit dat (Grieks) Cyrpus sinds afgelopen juli het voorzitterschap van de EU voor een half jaar in handen heeft. Volgens hem heeft dat de negatieve insteek van het rapport versterkt. Turkije heeft haar dialoog met de EU bevroren vanwege het Cypriotische voorzitterschap. De patstelling in een oplossing voor het gedeelde eiland Cyprus is het groostte struikelblok in de vastgelopen onderhandelingen tussen Turkije en de EU.

Turkije zal de dialoog met Europa hernieuwen als Ierland het voorzitterschap in januari overneemt. Bagis liet weten ondertussen gewoon door te gaan met hervormingen en dat lidmaatschap van de EU nog steeds een doel is.

1 Comment »

Blog posts on this article

  1. Turkije teleurgesteld in EU-rapport | Opkomende trends in Turkije | Scoop.it okt 10 2012 / 10pm

    [...] ISTANBUL – Turkije is diep teleurgesteld in het laatste zogeheten voortgangsrapport van de Europese Unie. Het rapport werd vandaag gepresenteerd in Brussel.  [...]

Leave a Reply

 tekens beschikbaar

Snel