Kurdish MattersNieuwe site! Volg me tijdens mijn werk aan mijn boek over de Koerdische kwestie: www.KurdishMatters.com

ISTANBUL – Turkije steunt zowel de gewapende als vreedzame Syrische oppositie, en biedt beide groepen de mogelijkheid vanuit Turkije te opereren. De vreedzame Syrische Nationale Raad open mogelijk binnenkort een kantoor in Turkije. Het gewapende Vrije Syrische Leger opereert onder Turkse militaire bescherming vanuit een vluchtelingenkamp in de grensprovincie Hatay.

Het Vrije Syrische Leger (FSA), bestaande uit gedeserteerde militairen die naar Turkije zijn uitgeweken en min of meer vrij opererende cellen in Syrië zelf, wordt geleid door kolonel Riad al-As’aad, die in een vluchtelingenkamp aan de grens met Turkije zit. Het ‘officierskamp’ wordt streng beveiligd door Turkse militairen.

De band tussen de Turkse regering en het FSA werd vorige maand bijvoorbeeld duidelijk door het enige interview dat Riad al-As’aad gaf, eind vorige maand aan de New York Times: het interview werd geregeld door het Turkse Ministerie van Buitenlandse Zaken, het pak dat al-As’aad droeg was voor de gelegenheid aangeschaft door het gastland, en de leider arriveerde in gezelschap van een groep zwaar bewapende Turkse militairen. Na het interview stond Turkije geen contact met de pers meer toe.

Veel openlijker is de Turkse steun voor de Syrische Nationale Raad (SNC), die eind augustus in de Turkse metropool Istanbul werd opgericht. Vooral de Turkse Minister van Buitenlandse Zaken Davutoglu overlegt met vertegenwoordigers van deze koepel van Syrische oppositiegroepen, en binnen enkele dagen moet duidelijk worden of de SNC een kantoor in Turkije kan openen. Er wordt bovendien overleg gevoerd, ook met de Arabische Liga, over het instellen van een bufferzone van vijf kilometer aan de Turks-Syrische grens waar de oppositie zich terug zou kunnen trekken. De bufferzone zou ook Syrische vluchtelingen richting Turkije moeten tegenhouden.

Turkije heeft zich sinds de opstanden in Syrië ontwikkeld van bondgenoot van de regering in Damascus tot één van de grootste pleitbezorgers voor het aftreden van de Syrische regering. Het steunen van zowel de gewapende als vreedzame oppositie is daar onderdeel van.

No Comments »

Leave a Reply

 tekens beschikbaar

Snel