Kurdish MattersNieuwe site! Volg me tijdens mijn werk aan mijn boek over de Koerdische kwestie: www.KurdishMatters.com

ISTANBUL – Een doek op zijn hoofd geknoopt, een broek tot op zijn kuiten, een zomers jasje met sjerp, een vrij korte baard, flinke voeten in sandalen, een jongetje op zijn schouder en een meisje naast zich, beide een cadeautje in de hand: zie hier Sinterklaas ten voeten uit. Tenminste, volgens een Turkse beeldhouwer die een beeld maakte van de Goedheiligman in opdracht van het zuid-Turkse stadje Demre, waar Sint’s roots liggen. Het beeld van Sint wordt op Eerste Kerstdag onthuld.

Demre heeft een turbulente Sintbeelden-geschiedenis. Het eerste beeld kwam in 1981: een waardige bronzen Sint met kinderen om zich heen. In 2000 vervangen door een bronzen gift uit Rusland, waar Sint Nicolaas één van de belangrijkste heiligen is. Dat werd in 2005 plotseling vervangen door een plastic Kerstman, die, zo verklaarde de burgervader van Demre, mensen wereldwijd meer zou aanspreken. De kritiek was niet van de lucht, en dus moest er een nieuw beeld komen dat de werkelijkheid van Sint Nicolaas weer recht zou doen. Maar dan wel een historisch juister beeld dan de twee vorige, die de Sint afbeeldden als typische heilige, met de armen opgeheven in de lucht en een cape om.
De nieuwe Sint is volgens de kunstenaar de Sint zoals hij in zijn tijd en klimaat werkelijk rondgelopen zou kunnen hebben. Geen warme gewaden, geen dikke lange baard, maar luchtige kleding en een baardje dat in die tijd gebruikelijker zou zijn geweest. En met Anatolische trekken, waaraan de kunstenaar extra veel aandacht heeft besteed, zo tekent de Turkse krant Milliyet vandaag op.

Overigens blijft de plastic Kerstman gewoon staan op zijn sokkel recht tegenover de Sint Nicolaaskerk. Het nieuwe beeld krijgt een plekje in de haven.

1 Comment »

One Response to “Turkije krijgt nieuw Sint-beeld”

Comments

  1. Johanneke dec 31 2008 / 11am

    Wil de echte Sint Nicolaas opstaan ?

Leave a Reply

 tekens beschikbaar

Snel