Kurdish MattersNieuwe site! Volg me tijdens mijn werk aan mijn boek over de Koerdische kwestie: www.KurdishMatters.com

ISTANBUL – Sultan Suleiman de Grote of de Schitterende (1494-1566) bracht dus wel mooi 30 jaar op een paard door, bracht de Turkse premier Erdogan te berde. En in de razend populaire TV-serie ‘Muhtesem Yüzyil’, ‘de Schitterende Eeuw’, houdt hij zich vooral bezig met het vrouwelijk schoon in de harem.

Een verdraaiing van historische feiten, aldus de premier, en dus moet het maar eens afgelopen zijn met de serie. Een wet om de serie inderdaad te verbieden, ligt klaar om naar het parlement gestuurd te worden.

In de nieuwe wet wordt het verboden in TV-series ‘met historische gebeurtenissen en personen de spot te drijven, ze te kleineren of ze vertekend weer te geven’. De partij van premier Erdogan, de AKP, verwacht dat het in 2013 einde verhaal is voor de serie. De Prachtige Eeuw begon in januari 2011, en maakte meteen al veel negatieve reacties los. Desondanks is de serie een kijkcijferhit.

Overigens claimt de AKP dat niet de afkeer van premier Erdogan reden is voor de wet, maar de stroom klachten over de serie die bij de partij en bij mediawaakhond RTÜK zou binnenkomen.

Het debat over censuur laait door de voorgenomen wet weer hoog op, ook al omdat eerder deze week een kanaal dat de animatieserie The Simpsons uitzendt een boete kreeg van RTÜK voor godslastering.

No Comments »

Leave a Reply

 tekens beschikbaar

Snel