Kurdish MattersNieuwe site! Volg me tijdens mijn werk aan mijn boek over de Koerdische kwestie: www.KurdishMatters.com

ISTANBUL – Voor de tweede keer in vier jaar moeten de Turken aan nieuw geld wennen: op 1 januari is de ‘yeni Türk lirasi’ (nieuwe Turkse lira), die op 1 januari 2005 werd ingevoerd, verleden tijd. Het woord yeni (nieuw) verdwijnt uit de naam en de biljetten krijgen een heel nieuw uiterlijk.

De nieuwe Turkse lira werd vier jaar geleden ingevoerd als onderdeel van economische hervormingen, waarbij de waarde van de munt werd opgewaardeerd: één miljoen Turkse lira werd één nieuwe Turkse lira. De periode van het wennen aan de nieuwe munt is nu voorbij en de munt krijgt haar oorspronkelijke naam terug.

Nieuw is dat op de biljetten niet alleen de vader des vaderlands Atatürk staat afgebeeld (dit maal glimlachend) maar dat hij wordt vergezeld door zes verschillende bekende historische Turken. Onder hen ook een vrouw, wat tot enige discussie leidde: strenge seculieren bekritiseerden de keuze voor een moslim-feministische schrijfster en hadden liever gezien dat een vrouw uit Atatürks tijd het vijftig lirabiljet had gesierd.

No Comments »

Leave a Reply

 tekens beschikbaar

Snel