Kurdish MattersNieuwe site! Volg me tijdens mijn werk aan mijn boek over de Koerdische kwestie: www.KurdishMatters.com

ISTANBUL – Voor het eerst hebben Turken in Turkije de massamoorden op Armeniërs in 1915 herdacht. Een paar honderd mensen deden mee aan twee herdenkingen, die werden georganiseerd door IHD, één van de grootste mensenrechtenorganisaties van het land.

Eén van de herdenkingen vond plaats bij een treinstation vanwaar op 24 april 1915 een eerste convooi Armeniërs uit de toenmalige hoofdstad van het Ottomaanse Rijk vertrok richting het oosten. Een ander protest werd gehouden in de buurt van het centrale Taksim-plein. De demonstranten hielden een sit-in-protest en toonden foto’s van Armeniërs die uit Istanbul werden weggevoerd en van wie nooit meer is vernomen.

Bij het station was een tegenprotest georganiseerd waar onder andere oud-diplomaten en een gepensioneerde generaal op afkwamen en waar met Turkse vlaggen werd gezwaaid. Tot problemen leidde dat niet: de politie hield de tegendemonstranten op afstand. De herdenkers namen het woord ‘genocide’ niet in de mond, maar spraken over de ‘grote catastrofe’. De term ‘genocide’ is beladen in het land: Turkije ontkent dat er sprake was van georganiseerde massamoord.

Vandaag, 24 april, wordt wereldwijd aangehouden als officiële gedenkdag voor de massamoorden. Ook president Obama houdt een herdenkingstoespraak, en zoals elk jaar wordt er in Turkije vol spanning afgewacht of de Amerikaanse president het woord genocide in de mond zal nemen. De kans daarop lijkt klein.

No Comments »

Leave a Reply

 tekens beschikbaar

Snel