Kurdish MattersNieuwe site! Volg me tijdens mijn werk aan mijn boek over de Koerdische kwestie: www.KurdishMatters.com

ISTANBUL – Een rechtbank in Turkije heeft bepaald dat een Syrisch-orthodox klooster in het zuidoosten van het land recht heeft op landerijen die het klooster al eeuwen in bezit heeft. De zaak om de landrechten werd scherp in de gaten gehouden door de internationale gemeenschap, waaronder de EU, en werd zo symbool voor de mate van godsdienstvrijheid in Turkije.
Het 1600 jaar oude klooster Mor Gabriel (Heilige Gabriel) is het oudste en belangrijkste klooster van de Syrisch-orthodoxe minderheid in Turkije. In de loop der jaren hebben omliggende dorpen land afgesnoept van het klooster, onder andere met hulp van het kadaster, dat vorig jaar nieuwe eigendomsgrenzen trok op landkaarten en zo de plaatselijke boeren en herders officieel aan meer weidegrond hielp. Uiteindelijk ging het om 110 hectare land.
De beslissing van gisteren draait een beslissing van een andere rechtbank uit 2008 terug. Toen achtte de rechter de nieuwe afbakeningen van het kadaster wel rechtsgeldig. Er lopen nog drie andere zaken, onder andere over bossen die het klooster in gebruik heeft. Een uitspraak over die zaken is uitgesteld.

No Comments »

Leave a Reply

 tekens beschikbaar

Snel