Kurdish MattersNieuwe site! Volg me tijdens mijn werk aan mijn boek over de Koerdische kwestie: www.KurdishMatters.com

Dit wonder der natuur in het midden van Turkije heeft rotsen in de vorm van puntmutsen en ‘feeënschoorstenen’, en ondergrondse dorpen en mysterieuze schuilkerkjes. Het is tevens een fantastisch wandelgebied.

(in iets gewijzigde vorm gepubliceerd, met veel prachtig fotomateriaal van Mick Palarczyk)

Het grillige, bizarre landschap van Cappadocië onststond miljoenen jaren geleden, toen er in het gebied nog werkende vulkanen waren. Door vulkaanuitbarstingen mengde zachte grond zich met hard gesteente en vormde rufsteen. Door erosie ontstonden in de loop der eeuwen de zogeheten schoorsteenrotsen en de prachtig gevormde, groene valleien.

Oppervlakkig gezien lijkt het land buitende dorpen uitgestorven. Maar al wandelend kun je goed zien dat het landschap juist intensief in gebruik is. Er wordt volop gewerkt op de druivenvelden, herders lopen met hun kudden door de valleien en ook in de grotten is leven. Dorpelingen die in de boomgaarden werken hebben sommige grotten eenvoudig ingericht met kussens. Op warme dagen is het in de koele grotten heerlijk rusten.

Verstild en verscholen

Een belangrijk onderdeel van de geschiedenis van Cappadocië is de tijd dat hier veel christenen woonden. In de vroege jaren van het christendom streken ze hier neer als vluchtelingen uit streken waar christenen niet geduld werden en tot aan de elfde eeuw zijn ze gebleven. De rotskerken zijn er de prachtige overblijfselen van. Die staan soms in groepen bij elkaar in voormalige kloosterordes (zoals in het openluchtmuseum in het plaatsje Göreme), maar je kunt ze ook overal in het landschap al wandelend vanzelf tegenkomen. Die rotskerken die eenzaam in het landschap staan, zijn minder goed onderhouden en hebben vaak minder indrukwekkende versieringen, maar komen juist verstild en verscholen in het landschap goed tot hun recht.

Cappadocië is een heerlijk wandelgebied, maar zelfstandig op pad gaan is niet erg gemakkelijk. Gedetailleerde kaarten van het gebied zijn niet beschikbaar. Wie wil wandelen met Nederlandse begeleiding, kan terecht bij Evelien Boogaart, die in het prachtige dorpje Ortahisar haar eenvrouws-wandelbedrijfje heeft.

Als bijna afgestudeerd antropologe kwam ze onderzoek doen naar de invloed van het toerisme op de bultuur van de bewoners van Cappadocië en leerde de bevolking goed kennen. “Dit gebied ligt al eeuwen lang op allerlei doorgaans- en handelsroutes en er hebben verschillende culturen geleefd. Ze zijn hier van oudsher gastvrij.” Ze biedt wandelingen, maar ook onderdak in een prachtig oud grottencomplex.

Wandelen met Nederlandse begeleiding
Een achtdaags verblijf (zeven nachten) bij wandelgids Evelien Boogaart kost € 375,- per persoon, inclusief 5 keer lunch, 5 keer diner en 5 wandelingen, op basis van verblijf op een tweepersoons kamer. Voor families met kinderen gelden speciale tarieven en aangepaste arrangementen op maat zijn ook mogelijk.

Hoogtepunten Capadocië
* Rotskerken
– zowel in groepen bij elkaar (openluchtmuseum Göreme) als verspreid en verscholen in het landschap
* Ondergrondse steden – er zijn er tientallen, en er zijn er vrij veel toegankelijk voor het publiek, zoals die in het plaatsje Derinkuyu, Kaymakli en Özlüce
* Zelve openluchtmuseum – een stad uitgehakt in de rotsen. Zelve is tot in de jaren vijftig bewoond geweest, toen moesten de bewoners verhuizen omdat het te gevaarlijk werd. Druk in het weekend, vaak rustig door de week, en niet alleen geweldig voor volwassenen maar ook voor kinderen, die hun klimambities hier helemaal kunnen uitleven.
* Rotsen en valleien – de vele valleien zijn een walhalla voor wandelaars. prachtig gevormd, soms vol wonderlijke rotsformaties en vaak zeer bijzonder van kleur.

Cappadocië praktisch
* Onur Air vliegt rechtstreeks van Amsterdam naar Kayseri, afhankelijk van het seizoen één of meerdere keren per week. Kayseri ligt minder dan 100 kilometer van Nevsehir, de centrale stad in Cappadocië en de omringende dorpen. Informeer naar busjes die passagiers voor een vergoeding naar Capadocië vervoeren.
* Turkish Airlines en Pegasus Air vliegen naar Kayseri met een tussenstop in Istanbul.  Pegasus Air is geen Europese maatschappij en houdt zich niet aan de afspraak all in-prijzen te vermelden, dus raak niet enthousiast van prijzen van €20,- per ticket.
* Het is ook mogelijk om een goedkope vlucht naar Istanbul te nemen en met een lokale vlucht van Turkish Airlines of Onur Air verder te vliegen naar Kayseri.
* De prijzen zijn erg afhankelijk van het seizoen, maar een retourtje hoeft niet meer te kosten dan ongeveer € 375,- tot € 475,-.

4 Comments »

4 Responses to “Sprookjespark Cappadocië”

Comments

 1. evelien apr 22 2009 / 6am

  Dank je wel!

 2. Wendy apr 22 2009 / 5pm

  Leuk dat je dit met ons deelt! Cappadocia is al jarenlang een favoriete vakantieplek (we hebben er zelfs onze honeymoon doorgebracht!), maar had nog nooit over Evelien gehoord! Bedankt! Wendy.

 3. anderske mei 14 2009 / 10am

  Heej,
  ja fantastisch vond ook ik het,
  wij vlogen van Istanbul rechtstreeks naar Nevsehir, dat was helemaal dichtij!
  groetjes

 4. Merel apr 26 2011 / 3pm

  Wat een leuk artikel om te lezen. Leuk dat je dit zo vertelt. Ik ben alleen nog maar 2 dagen in Istanbul geweest, maar wat een gaaf land Turkije! Deze zomer ga ik er weer heen!

Leave a Reply

 tekens beschikbaar

Snel