Kurdish MattersNieuwe site! Volg me tijdens mijn werk aan mijn boek over de Koerdische kwestie: www.KurdishMatters.com

ISTANBUL – Het Turkse ministerie van onderwijs heeft een documentaire uit roulatie gehaald over de gebeurtenissen rondom de massamoorden op Armeniërs in de nadagen van het Ottomaanse Rijk, bijna honderd jaar geleden. De film, gedistribueerd op lagere scholen, lag onder zware kritiek omdat zij haat tussen bevolkingsgroepen zou aanwakkeren. Dat meldt het dagblad Radikal vandaag.

De documentaire film ‘Het ware gezicht van de Armeense kwestie’ werd enkele maanden geleden in roulatie gebracht. Voornaamste kritiek is dat de film, gemaakt door het leger, slechts de Turkse staatsvisie geeft op de gebeurtenissen die leidden tot de moord op tussen de 500.000 en anderhalf miljoen Armeniërs. Er wordt gesproken over Armeense terroristische bende’s die Turkse dorpen in brand staken en over de ‘opstandige aard van het Armeense volk’, zonder te belichten hoe daarna duizenden Armeniërs op een dodenmars naar de randen van het Ottomaanse Rijk werden gestuurd. Turkije ontkent een genocide, veel Armeniërs willen erkenning dat er wel degelijk sprake was van volkerenmoord.
Intellectuelen en wetenschappers geloofden dat de film de haat tegen verschillende bevolkingsgroepen onder schoolkinderen aanwakkerde. Eerder deze week stuurde een groep van 500 verontrustte Armeniërs een open brief naar prmemier Erdogan waarin werd opgeroepen de film niet langer te verspreiden. Zeker in klassen waar Turkse en Armeense kinderen samen naar de documentaire zouden kijken, zouden Armeense kinderen zich schamen en schuldig en buitengesloten voelen. Hoewel het ministerie van onderwijs heeft laten weten dat de documentaire niet per se bedoeld was voor vertoning in de klas, geeft zij toe dat hij wel zo is gebruikt en dat dat mogelijk schadelijke gevolgen heeft gehad.

1 Comment »

Blog posts on this article

  1. Fijn zwart-wit at Journalist in Turkije feb 24 2009 / 4pm

    [...] enthousiast mailtje van het ANP in mijn mailbox: je nieuwsverhaal over de film over de Armeense kwestie is gepubliceerd in negen kranten, waaronder landelijke! Natuurlijk is een groot bereik altijd fijn, [...]

Leave a Reply

 tekens beschikbaar

Snel