Kurdish MattersNieuwe site! Volg me tijdens mijn werk aan mijn boek over de Koerdische kwestie: www.KurdishMatters.com

Politici in Ankara gaan rollend over straat vanwege het hoofddoekverbod. Veel Turkse studenten zijn de discussie moe en zien het verbod graag snel afgeschaft.

Terwijl in Ankara, het politieke centrum van het land, de voor- en tegenstanders van het hoofddoekverbod op universiteiten in felle discussie verwikkeld zijn, is menige Turk onderhand behoorlijk moe van de discussie. Ook de vrouwen om wie het gaat, de studentes met hoofddoek. Nesibe Cansiz (19), student pedagogiek: “Natuurlijk is het een opluchting als ik straks mijn hoofddoek niet meer af hoef te doen als ik het universiteitsterrein opga, maar het voelt niet als een overwinning. Ik maak er geen strijd van zoals de politici.”
De Istanbul Universiteit, waar Nesibe studeert, staat bekend als strenge bewaker van het hoofddoekverbod. De rector liet zich zelfs ontvallen dat hij studentes met een hoofddoek lagere cijfers zou geven. Later nam hij die woorden terug, maar Elif Deniz (19), gehoofddoekt eerstejaars rechtenstudent, maakt zich nu al zorgen over haar cijfers als ze straks met hoofddoek naar de lessen en tentamens gaat. “Sommige mensen zeggen dat vrouwen zonder hoofddoek onder druk komen te staan om ook een hoofddoek te gaan dragen. Volgens mij ligt er straks juist druk op vrouwen die hem wel dragen om hem weer af te doen.”

De opheffing van het hoofddoekverbod is overigens pas na de tweede stemronde van zaterdag definitief, al dreigt de oppositie met een gang naar het Constitutioneel Hof om de beslissing ongedaan te maken. Nesibe wacht het rustig af. “Toen ik ging studeren, wist ik dat dat zonder hoofddoek moest. Ik heb me daar mentaal op voorbereid en het is een automatisme geworden: poort door, hoofddoek af. Maar het blijft vreemd. Een hoofddoek dragen is een keuze, en het klopt niet om ‘m dan weer op en dan weer af te doen.”

Ook veel studenten die niet gelovig zijn, herkennen zich in geen van de ruziënde politici. Fethiye, Selahattin en Ahmet bijvoorbeld, studiegenoten van Elif: “Er wordt nu zelfs gepraat over hoe de hoofddoek dan geknoopt zou moeten zijn om hem wel of niet toe te laten”, zegt Fethiye. “En dan zegt de regeringspartij dat ze voor vrijheid zijn! Ze maken er en spelletje van, terwijl de vrouwen om wie het gaat gewoon de regels van hun geloof willen volgen. Wat is daar nou tegen?” En nee, vindt de vriendengroep, een hoofddoek is geen politiek symbool, zoals voorstanders van het hoofddoekverbod beweren. Ahmet: “En al zou dat wel zo zijn, wat dan nog? Het wemelt hier op de universiteit van politieke symbolen van allerlei stromingen. Dat dat kan, is toch de basis van een democratie?”

No Comments »

Leave a Reply

 tekens beschikbaar

Snel