Kurdish MattersNieuwe site! Volg me tijdens mijn werk aan mijn boek over de Koerdische kwestie: www.KurdishMatters.com

ISTANBUL – Koerdische activisten hebben na het verbod van de partij DTP een nieuwe politieke partij gevormd, de Partij voor Vrede en Democratie (BDP). De partij werd eerder opgericht om de activiteiten van de DTP te kunnen overnemen bij een eventueel verbod. Volgens DTP-leider Ahmet Türk is het een nieuwe partij met nieuwe mensen en stappen er geen DTP-parlementariërs over naar de BDP.

De DTP werd vrijdag verboden, omdat de partij banden zou onderhouden met de PKK. Twee parlementsleden van de DTP, onder wie Türk, moeten op last van de rechter het parlement verlaten. Uit protest stapten ook de negentien andere DTP’ers op, waardoor inmiddels 27 stoelen in het Turkse parlement leeg zijn. Bij 28 lege zetels moeten binnen drie maanden nieuwe parlementsverkiezingen worden gehouden.

Bestuursleden en parlementariërs van de DTP hebben aangekondigd morgen (maandag) als protest tegen het verbod af te reizen naar Diyarbakir, de grootste Koerdische stad in Zuidoost-Turkije.

11 Comments »

11 Responses to “Nieuwe Koerdische partij actief”

Comments

 1. Hakan dec 14 2009 / 3pm

  Diyarbakir een Koerdische stad?

  Dat denk ik niet Fréderike!
  Is Berlijn een Duits-Turkse stad, daar wonen 500.000 Turken?
  Kurt/Koerd is een Arabische woord en dat betekent Nomaden!
  Wat jij Koerdistan noemt noemen wij Mezopotamya en daar wonen al duizenden jaren Assyriers en Arabieren!

 2. Hakan dec 14 2009 / 3pm

  Kurdistan, land van de Nomaden! :)

 3. Fréderike Geerdink dec 14 2009 / 3pm

  Koerdistan? Heb ik het ergens over Koerdistan? Met ‘Koerdische stad’ bedoel ik dat het een stad is waar in overgrote meerderheid Koerden wonen. Dat is met Turken in Berlijn niet het geval. Er zijn wel meer verschillen tussen Turken in Berlijn en Koerden in Diyarbakir: Turken in Berlijn zijn daar enkele generaties geleden voor het eerst gekomen als immigranten, terwijl Koerden al eeuwen in (onder andere) zuidoost-Turkije wonen. Het is hun thuis, sinds eeuwen.

 4. Hakan dec 14 2009 / 4pm

  Het is een thuis? Ja klopt het is hun thuis, maar Diyarbakir is ook thuis voor Assyriers, Arabieren en Turken! Weet jij dat de Assyriers weg zijn gejaagd door Koerden en Turken, Assyriers wonen daar al duizenden jaren! En nu proberen ze ook nog hun 1800 jaar oude klooster aftepakken!(Mor Gabriel) Diyarbakir was de hoofdstad van de Akkoyunlular, en is eerder een Turkse stad of een Anatolische stad!

  Wat maakt een stad Turks of Koerdisch, etniciteit van de bevolking?
  begin maar een keertje te graven in Diyarbakir, dan kom je de perzen, Akaden de Sumeren tegen maar zeker geen Koerden.
  ze leven daar idd al honderden jaren maar geloof me als een keer weggaan dan zie je ook niets van hun terug!..

  http://www.morgabrieledokunma.com

  begrijp me aub niet verkeerd, ik volg je blog iets langer dan een jaar en dit is de eerste keer dat ik reageer.
  Ik heb veel Koerdische vrienden en ik ben zeker voor meer rechten en vrijheid voor de koerden.
  en ja, in een van je eerder geschreven blogs noemde jij zuid turkije noord-koerdistan!..

 5. Fréderike Geerdink dec 14 2009 / 4pm

  Beste Hakan, de bedoeling van een nieuwsbericht is niet om de geschiedenis van een stad uit te diepen. Ik heb al uitgelegd dat ik met Koerdische stad bedoel dat daar in overgrote meerderheid Koerden wonen, klaar. Ik noem Zuidoost-Turkije altijd Zuidoost-Turkije. Wanneer ik de term Noord-Koerdistan gebruik, zoals bijvoorbeeld in mijn laatste grote artikel over Koerden (‘de Koerdische opening’ voor HP/De Tijd, zie http://bit.ly/7RgFIs), dan is dat om verschillende zienswijzen uit te leggen.

 6. Mozak dec 14 2009 / 5pm

  Ik vind de term Koerdische stad ook niet geheel ondubbelzinnig, maar verdenk Fréderike niet van separatische sympathieën. :-)

  De naam Assyriër is overigens ook niet onpartijdig. Het feit dat Diyarbakır ooit deel uitmaakte van Assyrië, wil niet zeggen dat de bewoners ook Assyriërs waren. Heel wat Suryoye (Süryani) zien zichzelf immers als (afstammelingen van de) Arameeërs, en daar is nogal wat voor te zeggen. Dat doen ze namelijk al eeuwen lang.

 7. Mozak dec 15 2009 / 5pm

  Bram Vermeulen noemt Diyarbakır vandaag in het NRC een “voornamelijk Koerdische stad”. Daar lijkt me niets op aan te merken.

 8. Fréderike Geerdink dec 15 2009 / 7pm

  Wat is dan het verschil met ‘grootste Koerdische stad in Zuidoost-Turkije’? Wat een gemier eigenlijk zeg.

 9. Mozak dec 16 2009 / 5pm

  Tsja, dat soort dingen liggen in deze contreien gevoelig hè … ;-)

 10. Hakan dec 16 2009 / 9pm

  Idd. er is geen verschil!
  het is natuurlijk heel erg ongelukkig dat jij Diyarbakir een Koerdische stad noemt Fréderike.
  Op de oude stadsmuren van Diyarbakir zie je het wapen van de Selcuk’en, Koerden zijn daar na ‘kanuni sultan suleyman’gekomen!
  Als Diyarbakir een Koerdische stad is, dan is Hatay een Arabische en Izmir een Albanesische stad!

 11. sevda online mobile dec 16 2009 / 11pm

  dag frederike,

  ik vind je voor een journalist niet echt neutraal en objectief. Daarnaast verwerk je ook je eigen mening in jouw teksten.
  En ben benieuwd op welke verschillende zienswijzen jij doelt met koerdische stad? je geeft aan dat je hiermee doelt op het feit dat diyarbakir het meest bestaat uit koerden. Wat een grappige uitspraak voor een journalist. Alsof het logisch is dat je dat ermee bedoelt.
  Sorry wil nog het een ander kwijt, maar via gsm kost t teveel moeite.

  Groetjes

Leave a Reply

 tekens beschikbaar

Snel