Kurdish MattersNieuwe site! Volg me tijdens mijn werk aan mijn boek over de Koerdische kwestie: www.KurdishMatters.com

Onlangs stonden de tv-camera’s er bovenop: een groepsaanranding midden in de grootste winkelstraat van Istanbul. Actiegroep De Paarse Naald probeert het tijd te keren.

“Wij blijven op straat, mét onze paarse naald!” De op het eerste gezicht wat wonderlijke actiekreet schalt elke vrijdagavond door de grootste winkelstraat van Istanbul, Istiklal Caddesi. Hij wordt geroepen door leden van de actiegroep Mor Iğne (‘Paarse Naald’), die protesteren tegen aanrandingen en ongewenste intimiteiten op straat. De strijd daartegen is weer actueel nadat een vrouw op straat werd aangerand door een groep jonge mannen. Het incident werd door tv-camera’s gefilmd, maar de daders leken zich voor hun gedrag niet te schamen. “En de rechter besloot ze een boete van 57 lira (zo’n dertig euro, red.) op te leggen, terwijl hij meer straf had kunnen geven”, zegt Tuğba Tekerek (31), woordvoerster van Mor Iğne. “We moeten duidelijk maken dat we het niet langer pikken.”

De ‘Paarse Naald’ is al jaren een symbool voor de strijd van de Turkse vrouwenbeweging tegen ongewenste intimiteiten en aanrandingen. Op vrijdagavond voor het protest, zit een flinke groep vrouwen een mand vol Paarse Naalden te produceren: 7 centimeter lange naalden met daaraan een strik van paars lint. Ze worden tijdens het protest verkocht voor 10 kuruş (5 cent), alleen aan vrouwen. “Een paarse naald is een prachtig accessoire”, knipoogt Tuğba, “en natuurlijk kun je er mannen mee van je afprikken.”
De aanrandingen die mét beelden de tv halen, trekken veel aandacht, maar het gaat Mor Iğne om onveiligheid in het algemeen. En die is toegenomen, zegt Tuğba: “Zeker de laatste maanden is de sfeer agressiever geworden. Groepjes jonge jongens die stoer en macho aandacht trekken op straat en voor vrouwen bedreigend kunnen overkomen. Volgens mij heeft het te maken met toenemend nationalisme en de strijd tegen de PKK in het zuidoosten: mensen worden opgehitst, en vooral jonge mannen worden daar agressief van.”

Volgens sommigen is het ook een gevolg van migratie uit Anatolische dorpen naar grote steden. Opgroeiende jongens uit traditionele families raken in verwarring van het moderne stadsleven, waar vrouwen moderner gekleed gaan dan in hun eigen omgeving gepast wordt gevonden. Moderniteit wordt verward met beschikbaarheid, met soms zelfs groepsaanrandingen tot gevolg.
Mor Iğne verkoopt naalden en steekt via de megafoon felle speeches af, maar deelt ook pamfletten met informatie uit en legt bij hun protest borden met statements op straat. Niet alleen vrouwen zijn geïnteresseerd, ook mannen blijven staan om de teksten te lezen en de toespraken te beluisteren. Hoewel er ook veel mannen luid lachend langslopen, en een enkeling zijn vrouw of vriendin snel wegtrekt bij de groep: “Zij heeft geen naald nodig. Ik bescherm haar wel.”

1 Comment »

Blog posts on this article

  1. Paarse naald als wapen | TurksNieuws.NL feb 09 2009 / 9pm

    [...] Igne (‘Paarse Naald’) protesteren er tegen aanrandingen en ongewenste intimiteiten op straat. Lees verder op journalistinturkije.nl. Posted on Wednesday, February 20th, 2008 and is filed under Justitie en politie, Turkije. You [...]

Leave a Reply

 tekens beschikbaar

Snel