Kurdish MattersNieuwe site! Volg me tijdens mijn werk aan mijn boek over de Koerdische kwestie: www.KurdishMatters.com

ISTANBUL – Ongeveer veertigduizend mensen hebben in de Turkse metropool Istanbul in een mars de moord herdacht op de Armeens-Turkse journalist Hrant Dink, donderdag precies vijf jaar geleden. Er was veel woede over de uitspraak van de rechter afgelopen dinsdag: de rechter kwalificeerde de moord als daad van individuen, in plaats van als georganiseerde misdaad van mensen met banden met de staat. Er werd geschreeuwd om gerechtigheid.

Rakel Dink, de weduwe van Hrant, liep voorop in de mars van het centrale Taksimplein in Istanbul naar het kantoor van de Agos, de zowel Turks- als Armeenstalige krant waarvan Dink hoofdredacteur was. De leidende protestleus is in vijf jaar niet veranderd: ‘Wij zijn allemaal Hrant Dink, wij zijn allemaal Armeniërs’, maar er was er ook een bijgekomen: ‘Moordenaarsstaat, je zult verantwoording afleggen’.

De uitspraak van de rechter is om verschillende redenen problematisch. In de vijf jaar sinds de moord is duidelijk geworden dat de opdrachtgevers banden hadden met mensen binnen bijvoorbeeld het politie-apparaat, en dat verantwoordelijken wisten van de op handen zijnde moord maar geen preventieve actie ondernomen. De rechtsgang werd door hen en hun contacten echter zo gefrustreerd dat de banden niet juridisch bewezen kon worden. Bij de nabestaanden en bij veel Turken is het vertrouwen in het rechtssysteem daardoor tot een minimum gedaald.

Verschillende regeringsvertegenwoordigers en zelfs president Gül hebben inmiddels opgeroepen tot geduld, omdat de juridische mogelijkheden de daders veroordeeld te krijgen nog niet zijn uitgeput. Beroep is inderdaad mogelijk, maar de kans bestaat dat dan de enige veroordeelde opdrachtgever tot de moord, Yasin Hayal, vrij komt: voor ongeorganiseerde moord mag het voorarrest maximaal vijf jaar duren.

 

/strong

1 Comment »

One Response to “Massale herdenking vermoorde journalist Dink”

Comments

  1. can jan 21 2012 / 7pm

    Frederike je schrijft nog steeds waarheid, bedankt

Leave a Reply

 tekens beschikbaar

Snel