Kurdish MattersNieuwe site! Volg me tijdens mijn werk aan mijn boek over de Koerdische kwestie: www.KurdishMatters.com

ISTANBUL – De in Turkije beroemde journalist en documentairemaker Can Dündar wordt vervolgd om de film ‘Mustafa’, een biografie van vader des vaderlands Atatürk. De film zou Atatürk beledigen. Dat meldt dagblad Vatan donderdag.

De documentaire trok eind vorig jaar ruim 1 miljoen bezoekers in Turkije. De discussies over de film liepen meteen hoog op. Dündar wilde de meer persoonlijke kant van Atatürk laten zien. Hij deed dat onder andere door de staatsman sigaretten rokend en alcohol drinkend te laten zien en ook beelden over Atatürks omgang met vrouwen niet te schuwen. Een doorn in het oog van strenge Atatürk-aanhangers, die bovendien vonden dat de stichter van de Turkse republiek te dictatoriaal, goddeloos, arrogant en ambitieus werd geportretteerd. Kortom: de documentaire zou afbreuk doen aan de nagedachtenis van Atatürk. De kritiek beschadigde het imago van Dündar, die door zijn eerdere werk juist altijd bekend stond als trouw aanhanger van Atatürk.

Een groep burgers diende een aanklacht in tegen de film, maar die aanklacht werd in eerste instantie door de openbaar aanklager terzijde geschoven. Een hogere rechtbank heeft dat oordeel vernietigd en brengt de zaak nu wel voor de rechter. De eis: een gevangenisstraf van 7,5 jaar.

No Comments »

Leave a Reply

 tekens beschikbaar

Snel