Kurdish MattersNieuwe site! Volg me tijdens mijn werk aan mijn boek over de Koerdische kwestie: www.KurdishMatters.com

ISTANBUL – In Turkije is ophef ontstaan over een toespraak die europarlementariër Joost Lagendijk afgelopen vrijdag hield op de universiteit in de Turkse stad Izmir. Lagendijk zou de sociaal-democratische oppositiepartij CHP ‘een ramp’ hebben genoemd , en ‘een partij waar Europese sociaaldemocraten zich voor schamen’. De CHP is woedend, Turkse kranten geven de rel flink de ruimte.

Lagendijk geeft toe scherpe kritiek geuit te hebben op de CHP, maar ontkent over ‘een ramp’ en over ‘schaamte’ gesproken te hebben. Hij hield zijn publiek in Izmir, naar zijn inschatting bestaande uit CHP-aanhang, voor dat het vooral regeringspartij AKP is geweest die hervormingen heeft doorgevoerd om Turkije dichter bij de EU te brengen. De CHP, zo zei hij, zegt wel voor Europa te zijn maar steunt in de praktijk geen enkel hervormingsvoorstel. Lagendijk: “Ik heb uitgelegd dat ik zelf geen sociaal-democraat ben, maar dat ik van mijn sociaal-democratische vrienden in Europa hoor dat ze er wel eens wanhopig van worden dat de partij die in Turkije sociaal-democratische wortels heeft, zich zo anti-Europees opstelt en zelfs tegen hervormingen stemt die de vrijheid van meningsuiting ten goede komen. In de praktijk is de CHP alles behalve sociaal-democratisch.”

De CHP schildert Lagendijk inmiddels af als ‘de buitenlandse speler in het team van de AKP’ en maant Lagendijk zich niet met Turkije’s binnenlandse aangelegenheden te bemoeien, ‘of anders weten we wel wat we moeten doen’, zo dreigde een CHP-woordvoerder. “Hoe ik dat moet interpreteren, weet ik eigenlijk niet, maar ik word er niet gelukkig van”, laat Lagendijk weten.

(geschreven voor het ANP)

No Comments »

Leave a Reply

 tekens beschikbaar

Snel