Kurdish MattersNieuwe site! Volg me tijdens mijn werk aan mijn boek over de Koerdische kwestie: www.KurdishMatters.com

ISTANBUL – Trots op de piloten van het verongelukte vliegtuig en waardering voor de Nederlandse hulpdiensten wordt in de Turkse ochtendbladen afgewisseld met kritiek: autoriteiten in Ankara zouden te snel hebben verklaard dat er geen doden waren te betreuren. En er wordt flink gespeculeerd over de oorzaak van de crash.
 
Het hardst in de kritiek is het als zeer kritisch bekend staande Taraf, die groot kopt dat ‘Ankara crasht’, doelend op autoriteiten in de Turkse hoofdstad die te vroeg met positief nieuws naar buiten kwamen. Daarmee is het publiek in verwarring bebracht. Taraf drukt, net als veel andere kranten, ook een plattegrond van de omgeving van Schiphol af, net als portretten van de drie omgekomen piloten.
 
Posta, één van de grootste kranten van het land, speculeert er lustig op los op een zwart-rode voorpagina met vooral beeld. De landing zou aan een onervaren piloot overgelaten zijn, maar de krant voert alleen anonieme bronnen op. Posta meldt ook op de voorpagina hoe de drie piloten nog uren in het toestel bekneld zaten.
 
Wat minder speculatie over de oorzaak in Milliyet, die zich afvraagt wat er in die laatste paar seconden gebeurd kan zijn. ‘Twee duistere seconden’ is de kop, verwijzend naar het feit dat er tot het allerlaatste moment van een noodsituatie geen sprake leek te zijn. Verder waarderende woorden voor de Nederlandse hulpdiensten, die volgens de krant snel ter plekke waren en met hun efficiënte hulp nog meer doden wisten te voorkomen.
 
Tenslotte de regeringsgezinde krant Zaman, die zelden een spectakel van het nieuws maakt: geen vette koppen, maar slechts de kale feiten over het toestel dat drie maanden eerder nog een controle doorstond. De zwarte doos, daar zijn de kranten het over eens, zal uitsluitsel moeten brengen.

(Deze ‘persscan’ schreef ik voor persbureau ANP op 26 februari 2009, de dag nadat een Turkish Airlines-toestel crashte dichtbij Schiphol. Op de dag van het ongeluk en in de dagen erna heb ik verschillende korte berichten over de gebeurtenissen geschreven en bijdragen geleverd aan de algemene berichtgeving rond het ongeluk.)

1 Comment »

Blog posts on this article

  1. Uw ANP-vrouw in Turkije at Journalist in Turkije jul 05 2009 / 11am

    [...] van Turkish Airlines bij Schiphol. Het nieuws kwam niet van mij, maar ik schreef (onder andere) een ‘persspiegel’ (tja, zo heet dat nou eenmaal) over wat de Turkse kranten erover [...]

Leave a Reply

 tekens beschikbaar

Snel