Kurdish MattersNieuwe site! Volg me tijdens mijn werk aan mijn boek over de Koerdische kwestie: www.KurdishMatters.com

ISTANBUL – Isik Kosaner volgt eind augustus Ilker Basbug op als opperbevelhebber van het Turkse leger. Basbug gaat, zoals gepland, met pensioen. De beslissing werd genomen tijdens de jaarlijkse Hoge Militaire Raad onder voorzitterschap van premier Erdoğan, aldus Turkse media maandag.

Dat Kosaner (65) Basbug zou opvolgen, was in feite twee jaar geleden al duidelijk: toen werd hij benoemd tot opperbevelhebber van de Turkse landmacht en daarmee de gedoodverfde opvolger van de hoogste legerbaas. Kosaner doorliep niet alleen de Militaire Academie in Turkije, maar studeerde ook aan een opleidingsinstituut van de NAVO en aan een militaire academie in Londen. Hij diende als officier bij NAVO-troepen in Italië. In zijn vroege legerjaren, in 1974, werd hij als commandant ingezet bij ‘operatie Atilla’, waarbij het Turkse leger het noordelijke deel van Cyprus bezette.

Kosaner neemt het stokje van Basbug over in roerige tijden: verschillende hoge militairen worden verdacht van betrokkenheid bij coupplannen, en de regering van premier Erdoğan doet pogingen met een vernieuwde grondwet de macht van het leger verder in te dammen. Aan Kosaner de eer een middenweg te vinden tussen het verdedigen van zijn mensen zonder verdacht te worden van het beschermen van mogelijke coupplegers. Kosaner wordt zelf niet verdacht.

No Comments »

Leave a Reply

 tekens beschikbaar

Snel