Kurdish MattersNieuwe site! Volg me tijdens mijn werk aan mijn boek over de Koerdische kwestie: www.KurdishMatters.com

ISTANBUL – Het Turkse parlement heeft ingestemd met een wetswijziging die het mogelijk maakt in verkiezingscampagnes Koerdisch te gebruiken. Daarmee is een belangrijke beperking voor het gebruik van de taal opgeheven, berichtten Turkse media donderdag. In het parlement blijft Turks de enige toegestane taal.

Bij de laatste verkiezingen, vorig jaar op lokaal niveau, kwamen nog verschillende Koerdische politici in de problemen door het gebruik van Koerdisch tijdens speeches bij verkiezingsbijeenkomsten of door flyers in het Koerdisch uit te delen.

De inmiddels verboden pro-Koerdische partij DTP wilde door het gebruik van de eigen taal de hele achterban bereiken, ook de Koerden die het Turks niet machtig zijn. Maar de verkiezingswet verbood dat. Bij de volgende landelijke verkiezingen in 2011 is dat geen probleem meer.

Tot 1990 was het in Turkije verboden in het openbaar Koerdisch te spreken. Sinds dat verbod is opgeheven, heeft de taal langzaamaan meer ruimte gekregen. Inmiddels wordt er Koerdisch gedoceerd aan de universiteit, is er Koerdische staatstelevisie, mag er aan privéscholen Koerdisch onderwijs worden gegeven en hebben Koerdische artiesten meer ruimte hun eigen taal te gebruiken.

Aan de andere kant kunnen kinderen geen Koerdische naam krijgen die een x, w of q bevat, letters die de Turkse taal niet kent. Op staatsscholen is Koerdisch verboden, in het parlement blijft het Turks strikt de leidende taal en overheidsinformatie mag alleen in het Turks worden verspreid.

No Comments »

Leave a Reply

 tekens beschikbaar

Snel