Kurdish MattersNieuwe site! Volg me tijdens mijn werk aan mijn boek over de Koerdische kwestie: www.KurdishMatters.com

ISTANBUL – Met de dood van Dursun Karataş, die afgelopen maandag in Nederland overleed, is één van Turkije’s beruchtste terroristenleiders uitgeschakeld. Karataş, voorman van de extreemlinkse DHKP-C, leefde sinds zijn ontsnapping uit een İstanbulse gevangenis in 1990 met een valse identiteit in verschillende Europese landen. Of de dood van Karataş ook het einde betekent van de DHKP-C, is vooralsnog onduidelijk.

Karataşs richtte de voorganger van de DHKP-C, Dev Sol (Revolutionair Links) op in 1978 tijdens zijn studententijd in İstanbul. De organisatie – door Turkije en de VS gebrandmerkt als terroristische organisatie – liet in 1996 voor het laatst van zich horen door de moord op één van Turkije’s rijkste zakenlieden, Özemdir Sabanci. Daarvoor vermoordde de organisatie verschillende politici en militairen in de jaren tachtig.
Bij grootscheepse acties van het leger tegen DHKP-C en haar voorganger Dev Sol, ontsprong Karataş altijd de dans, naar wordt aangenomen omdat hij door hoge (leger)kringen werd beschermd en getipt over op handen zijnde acties. Ook zijn ontsnapping uit een İstanbulse gevangenis, samen met de tweede man van de organisatie, zou gelukt zijn door hulp van bovenaf.Hij zat vast sinds 1980, toen hij na de coup werd opgepakt. Hij kreeg de doodstraf, wat later werd omgezet in levenslang.
De afgelopen jaren zat Karataş onder andere vast in Frankrijk en in Belgie. Turkije had Belgie om uitlevering gevraagd, maar afgelopen februari werd dat verzoek afgewezen. Overigens kende een rechtbank in Ankara de terroristenleider onlangs een schadevergoeding toe wegens het feit dat een rechtszaak tegen Dev Sol 27 jaar voortsleepte zonder enige uitkomst. Karataş leed naar verluidt al tien jaar aan kanker.

Of de DHKP-C een opvolger voor Karataş in huis heeft, is niet duidelijk. In verschillende Turkse media wordt gespeculeerd dat de organisatie misschien op korte termijn weer met een aanslag van zich zal laten horen om zo te laten weten dat ze nog springlevend zijn.

No Comments »

Leave a Reply

 tekens beschikbaar

Snel