Kurdish MattersNieuwe site! Volg me tijdens mijn werk aan mijn boek over de Koerdische kwestie: www.KurdishMatters.com

ISTANBUL – Ahmet Sik en Nedim Sener, twee Turkse journalisten die vanwege hun werk al ruim een jaar in de gevangenis zaten, worden maandagavond vrijgelaten. Dat bepaalde een Turkse rechter maandag. De twee stonden symbool voor de afnemende persvrijheid in Turkije.

Sik en Sener werden ruim een jaar geleden opgepakt in de zaak rondom Ergenekon, een schimmige bende binnen de staat en het leger die van plan zou zijn geweest de AKP-regering van premier Erdogan ten val te brengen. De beide journalisten deden juist onthullend onderzoek naar netwerken binnen de staat en publiceerden daarover.

De internationale roep om vrijheid voor beide journalisten zwol de afgelopen maanden sterk aan. Ook de Europese Unie roerde zich. De Turkse regering gaf geen krimp, maar de rechter heeft nu besloten dat er geen reden is de mannen nog langer in voorarrest te houden.

Sik en Sener zijn nog niet van justitie af: ze worden vrijgelaten, maar de rechtszaak is nog niet afgesloten. Behalve Sik en Sener zitten er nog zo’n honderd journalisten vast in Turkije, vooral van Koerdische komaf.

No Comments »

Leave a Reply

 tekens beschikbaar

Snel