Kurdish MattersNieuwe site! Volg me tijdens mijn werk aan mijn boek over de Koerdische kwestie: www.KurdishMatters.com

ISTANBUL – Ali Bardakoglu, president van het Turkse Directoraat voor Religieuze Zaken Diyanet, is donderdag onverwacht vervangen door de tweede man van het directoraat, Mehmet Görmez. Turkse kranten speculeren er op los over de aanleiding van het ontslag van Bardakoglu. De Turkse regering houdt het erop dat Bardakoglu’s leiderschap lang genoeg heeft geduurd, Bardakoglu zegt dat hij zelf met pensioen wilde.

Bardakoglu werd in 2003 benoemd door de vorige president, Sezer, een strenge secularist. Dat was een jaar nadat de AKP, een partij met islamitische roots die door strenge secularisten wordt verafschuwd, regeringsmacht kreeg. De banden tussen Bardakoglu en de AKP-regering zouden nooit warm geweest zijn. Onlangs deed Bardakoglu uitspraken die de AKP onwelgevallig waren, en die zouden nu de reden achter zijn ontslag zijn. Vorige maand riep AKP-premier Erdogan Diyanet op zich uit te spreken over ‘de hoofddoekkwestie’. In plaats van de regering te steunen door er bijvoorbeeld op te wijzen dat de hoofddoek voor islamitische vrouwen een plicht is, zei Bardakoglu dat Diyanet er niet is om zich in politiek te mengen en dat politici de hoofddoekkwestie moeten oplossen.

Turkse kranten wijzen er bovendien op dat Bardakoglu de pogingen van de regering om Alevieten (een stroming in de islam) meer religieuze vrijheid te geven, niet zou steunen. Vorige week zei de Diyanet-leider nog dat het Alevisme niet eens een islamitische stroming is, en dat zou verkeerd gevallen zijn bij de regering. Ook aan Bardakoglu’s steun voor de ‘Koerdische opening’ (de pogingen van de regering om de Koerdische kwestie geweldloos op te lossen) zou twijfel bestaan. Bardakoglu heeft donderdag in zijn afscheidsrede gezegd dat hij al vorig jaar november met pensioen wilde, maar dat de regering hem vroeg aan te blijven tot juli, als er veranderingen binnen Diyanet doorgevoerd zouden zijn. Waarom hij na juli dan niet aftrad, blijft onduidelijk, en voedt de geruchten.

1 Comment »

One Response to “Hoogste religieuze leider Turkije vervangen”

Comments

 1. Anna Broos nov 12 2010 / 12pm

  Algemene waardering voor je werk.
  Nog steeds blij met jouw berichtgeving over de situatie in Turkije en Koerdistan. Dat geldt niet alleen voor dit artikel. Ik reageer niet altijd, ook niet als ik enthousiast ben.
  Tismaardatjutweet.
  Wil je ooit een lezing geven, als je in Nederland bent, of ben je geinteresseerd in wat ik doe, kijk dan even op http://www.themaforumroosendaal.nl
  Groet van Anna, geinteresseerd en nieuwsgierig naar de wereld waar in ik leef.

Leave a Reply

 tekens beschikbaar

Snel