Kurdish MattersNieuwe site! Volg me tijdens mijn werk aan mijn boek over de Koerdische kwestie: www.KurdishMatters.com

ISTANBUL – Het type snor van militairen die in speciale eenheden de Koerdische afscheidingsbeweging PKK moeten gaan bevechten, leidt tot verhitte debatten in Turkije. Het moeten geen mannen met omlaaghangende snorren zijn, meent regeringspartij AKP, want dat zijn ‘foute MHP-militanten’. De oppositiepartij MHP eist excuses, en wakkert het vuurtje nog wat extra aan: ‘Wat voor snorren moeten ze dan hebben? Amandelvormige vrome AKP-snorren?’

En dat terwijl het over een serieuze kwestie gaat. Regeringspartij AKP, geleid door vrome moslims, wil in de strijd tegen de PKK voortaan geen onervaren dienstplichtige soldaten meer inzetten maar speciale, professionele eenheden. Dat roept herinneringen op aan de jaren negentig, toen een geheime militaire organisatie, genaamd Jitem, de PKK bevocht en wat mensenrechten betreft alle grenzen overschreed. ‘In die tijd zaten er foute mannen in de speciale troepen’, verklaarde Huseyin Celik, tweede man van de AKP, op een commerciele zender, en voegde daaraan toe: ‘Het waren typische MHP-militanten met naar beneden buigende snorren’.

De Turkse halve maan in behaarde vorm op de bovenlip: daaraan herken je in Turkije de ultra-nationalist, de aanhanger van de rechtse MHP. Maar bewijs dat Jitem-leden vaak dergelijke beharing hadden, is er niet. MHP-leider Bahceli eist excuses, vooral voor de leden van de speciale troepen van destijds, én voor familie van omgekomen militairen – de partij werpt zich graag op als ultieme vertegenwoordiger van militairen die de PKK bestrijden en van families die zoons en echtgenoten verliezen in de strijd.

Bahceli vraagt zich bovendien af wat voor haardracht de speciale troepen die de AKP in stelling gaat brengen dan zullen hebben. ‘Amandelvormige snorren zeker?’ Die snor – een dikke borstel over de hele lengte van de bovenlip – is favoriet onder vrome moslims; premier Erdogan draagt ‘m zelf ook. De AKP heeft nog niet op de woede van de MHP gereageerd en lijkt de snor voorlopig even te laten voor wat die is.

No Comments »

Leave a Reply

 tekens beschikbaar

Snel