Kurdish MattersNieuwe site! Volg me tijdens mijn werk aan mijn boek over de Koerdische kwestie: www.KurdishMatters.com

ISTANBUL – Op last van een Turkse rechter is de toegang tot Google Sites, een verzamelsite waar mensen zelf hun webpagina kunnen aanmaken, gesloten. Dat melden verschillende Turkse media vandaag. Reden van sluiting: Google Sites zou ruimte bieden aan sites met beledigende inhoud over Atatürk, Turkije’s vader des vaderlands.
Het beledigen van Atatürk is in Turkije bij wet verboden. Een organisatie die het gedachtegoed van Atatürk beschermt, diende twee maanden geleden een klacht in tegen Google Sites en vroeg de rechter de site te sluiten. Dat verzoek is nu ingewilligd. De sluiting volgt nadat ruim een jaar geleden om dezelfde reden de toegang tot filmpjessite Youtube werd geblokkeerd. Critici menen dat ook de toegang tot specifieke plekken op verzamelsites als Youtube en Google Sites geblokkeerd kunnen worden in plaats van de hele site in de ban te doen.
De sluiting van Google Sites lijkt in Turkije minder ophef te veroorzaken dan de blokkade van Youtube: de filmpjessite is vele malen populairder. Overigens liet premier Erdogan zich onlangs ontvallen dat hij, net als miljoenen andere Turken, Youtube nog vaak bezoekt met een programmaatje dat de blokkade omzeilt.

No Comments »

Leave a Reply

 tekens beschikbaar

Snel