Kurdish MattersNieuwe site! Volg me tijdens mijn werk aan mijn boek over de Koerdische kwestie: www.KurdishMatters.com

ISTANBUL – In het West-Turkse Kütahya vrezen omwonenden van een zilvermijn en milieuorganisaties voor een ramp met een modderstroom vervuild met het zeer giftige cyanide. Eerder deze week brak een dijk van een afvaldepot. Binnen twintig dagen wordt een noodbassin in gebruik genomen en is het gevaar definitief geweken, laat een woordvoerder van de mijn vrijdag weten. Naar verluidt hebben sommige dorpsbewoners voor de zekerheid hun huizen verlaten.

Afgelopen zaterdag stortte bij het bedrijf, Eti Gümüs, een dijk in een groot afvalbassin in. De dijk was een afscheiding tussen twee van de vier compartimenten in het bassin, waardoor de druk op de andere dijken toenam. Bewoners eisen de sluiting van de fabriek, maar halen bakzeil bij de autoriteiten: die claimen de hele week al dat er niets aan de hand is. Milieuorganisaties denken daar anders over: Greenpeace riep op tot evacuatie van vier dorpen om mogelijke doden te voorkomen.

Zware metalen

Cyanide wordt gebruikt bij het winnen en raffineren van zilver, en is zeer giftig. Zou het bassin bezwijken, dan komt er een giftige modderstroom op gang. Ilhan Taninli, hoogleraar milieutechniek aan de Technische Universiteit Istanbul: ‘Er zou 20 tot 25 miljoen ton vervuild slijk wegstromen en dat zou zeker rampzalig zijn. Er zit niet alleen cyanide
in dat slijk, maar ook allerlei zware metalen.’

Als het slijk niet onder gecontroleerde omstandigheden wordt bewaard, kan het zeer giftige cyaangas vrijkomen. Dat lost snel op in de lucht, maar inademing kan wel dodelijk zijn. Bovendien zou het grondwater vervuild raken en de grond rondom de fabriek bedekt worden met een dikke laag giftige modder. De fabriek claimt dat die grond in eigendom is van de fabriek en de staat en niet wordt gebruikt voor landbouwdoeleinden, maar bewoners zijn er niet gerust op dat de grond die zij onder andere gebruiken voor vee niet wordt vervuild.

Zon

Dr. Tarik Dogru,  technisch manager bij Eti Gümüs, geeft toe dat de dijkdoorbraak het risico op een ramp heeft verhoogd. ‘We werken nu extra hard aan een nieuw bassin dat we binnen twintig dagen in gebruik zullen nemen als noodbassin. Ondertussen worden er voortdurend inspecties uitgevoerd. Daaruit blijkt dat de constructie nu stevig genoeg is. De regen van de afgelopen dagen heeft het wel spannender gemaakt, maar het is nu droog en voor de komende dagen is zon voorspeld.’

De provincie Kütahya heeft besloten de vier meest bedreigde dorpen niet te evacueren.

No Comments »

Leave a Reply

 tekens beschikbaar

Snel