Kurdish MattersNieuwe site! Volg me tijdens mijn werk aan mijn boek over de Koerdische kwestie: www.KurdishMatters.com

ISTANBUL – Met het toenemende PKK-geweld en de Turkse bombardementen op PKK-kampen in de bergen van Noord-Irak, gisteravond, lijkt een oplossing van de Koerdische kwestie verder weg dan ooit. Niet alleen toenemend geweld staat een oplossing in de weg, ook juridische actie tegen Koerdische politici draagt bij aan de spanningen.

Het geweld van de PKK is toegenomen sinds vorige maand, toen bij gevechten dertien Turkse soldaten omkwamen. Gisteren kwamen nog eens elf soldaten om, en kwam het totaal binnen een maand op zeker dertig dode militairen. ‘Ons geduld is op’, sprak premier Erdogan gisteren. Soortgelijke dreigementen kwamen al voor de verkiezingen van juni van de PKK. De organisatie waarschuwde de regering voor geweld als er niet snel na de verkiezingen concrete voorstellen zouden komen de Koerdische kwestie op te lossen. Die voorstellen bleven uit.

De PKK heeft herhaaldelijk eenzijdige wapenstilstanden in acht genomen, de laatste van augustus vorig jaar tot begin maart dit jaar. Tot enige democratische vooruitgang leidde dat echter niet. Integendeel: de druk op Koerdische politici nam toe.

Er staan honderden Koerdische burgemeesters terecht wegens het maken van ‘propaganda voor een terroristische organisatie’, en nog eens driehonderd Koerdische advocaten die al die burgemeesters verdedigen. De processen verlopen chaotisch, onder andere omdat de politici niet van hun recht gebruik mogen maken zich in hun eigen taal te verdedigen. Mensenrechtenorganisaties, waaronder Human Rights Watch, veroordelen de processen tegen geweldloze, democratisch gekozen politici.

Democratische autonomie

Ook is er nog geen oplossing voor de parlementariërs van de pro-Koerdische BDP die hun zetel in het parlement niet kunnen innemen omdat ze gevangen zitten, ook vanwege ‘propaganda voor een terroristische organisatie’. Overige BDP-parlementariërs besloten de parlementaire eed niet af te leggen. Begin juli kondigde een overkoepelende Koerdische organisatie ‘democratische autonomie’ aan voor de door voornamelijk Koerden bevolkte provincies in Oost- en Zuidoost-Turkije, tot woede van de regering in Ankara.

De spanningen komen nu tot uiting in een escalatie van geweld. Volgens premier Erdoğan zijn de luchtaanvallen van gisteravond puur verdediging, en wacht hij met grootscheepse acties tegen de PKK tot na de heilige maand Ramadan, die over twee weken eindigt.

Het Turkse leger verklaarde dat bij de bombardementen van gisteravond is geprobeerd geen burgerslachtoffers te maken. Koerdische bronnen melden echter gewonden in een dorp in het dunbevolkte gebied.

4 Comments »

4 Responses to “Geweld belemmert oplossing Koerdische kwestie”

Comments

 1. Sinan aug 19 2011 / 1am

  Het is niet zomaar een organistie, het is een verboden terrorostische organisatie, het woord terrorist komt niet eens 1 keer voor in dit stukje. Graag zou ik een bron willen zien van de honderden burgrmeesters welke terecht staan en om welke reden.

 2. Selcuk aug 19 2011 / 2am

  Het verschil tussen Koerden en de PKK moet even duidelijk worden hier. Veel Koerden krijgen een slechte naam door de bedorven appels van hun volk, in dit geval de PKK-aanhang. De PKK verdiend deze bombardementen, zij hebben genoeg slachtoffers gemaakt en eindelijk worden ze goed aangepakt. Na de heilige maand worden er nog grotere militaire operaties uitgevoerd. Ik vraag me af of Amerika zich er weer mee gaat bemoeien en al die andere onzin van mensen rechten.

 3. Anna Broos aug 19 2011 / 10am

  De wereld op zijn kop!!
  Weer worden in de vorige reacties door Selcuk en Sinan mensen die voor hun rechten, (m.n. culturele belangen) opkomen, die dat héél graag zonder geweld willen doen, maar geen enkele kans maken om gehoord te worden, terroristen genoemd. Ze vechten voor wat hun wordt afgenomen!! Zou je graag zien dat ze in een hoekje kruipen en alles goed vinden. Koerden zijn een vreedzaam volk wat de PKK ‘vraagt’ voor hun belangen op te komen
  Doe je oogkleppen af. Noem Turkije dan ook een terroristische organisatie, die voor m.n. economische belangen (jouw belangen?) met geweld opkomt.
  Dit is toch van de gekke!!!
  Is iedereen die opkomt voor zijn belangen en kwaad wordt door de muur van onrecht waar hij tegen aanloopt zou een terrorist???????? zijn.
  Anna

 4. San aug 22 2011 / 11am

  De PKK is een terroristische organisatie die voornamelijk leeft van wapen-, drugs en mensen-handel. Ook krijgen ze financiële, politieke en militaire steun van Israël en sommige EU lidstaten zoals Nederland, België, Denemarken, Griekenland en Cyprus. Dat maakt de PKK tot veel meer dan een een groep vrijheidsstrijders.

  In Iran wonen net zo veel Turkse (azeri) volkeren als er in Turkije Iraanse (koerden) wonen. Welke Turkse gewapende ‘vrijheidsstrijders’ ken jij in Iran? Geen… En in Turkije zijn ook tientallen andere volkeren dan Koerden. De meerderheid van de Turken maakt deel uit van een of andere minderheid. Maar er is maar 1 organisatie die de wapens grijpt en aanslagen pleegt op burgers en toeristen en dat is de PKK. Is er een Pontisch-Grieks front? Is er een Lazische verzetsbeweging? Een Pro-Arabische organisatie? Deze bestaan niet.

  Zelfs de vriendjes van de PKK zoals de EU moeten nu toegeven dat de BDP een politieke tak is van de PKK en dat er geen vrede mogelijk is als deze twee verbonden blijven.

Leave a Reply

 tekens beschikbaar

Snel