Kurdish MattersNieuwe site! Volg me tijdens mijn werk aan mijn boek over de Koerdische kwestie: www.KurdishMatters.com

ISTANBUL – De voormalig Minister van Binnelandse Zakan van Turkije, Mehmet Agar, is door een Turkse rechtbank veroordeeld tot vijfjaar gevangenisstraf wegens betrokkenheid bij het ‘Susurluk-schandaal’. Daarbij werden halverwege de jaren negentig de banden tussen de regering, het leger en georganiseerde misdaad, oftewel de ‘diepe staat’, aangetoond. Dat melden Turkse media donderdag.

Agar is veroordeeld wegens het ‘oprichten van een gewapende organisatie bedoeld om misdaden te plegen’. ‘Susurluk’ is een plaatsje in West-Turkije waar in november 1996 een auto-ongeluk plaatsvond, waarbij een hoge politie-beambte, een ultranationalistiche huurmoordenaar en een parlementariër betrokken waren. De samenzwering was bedoeld om de Koerdische afscheidingsbeweging PKK uit te schakelen en de leider öcalan te vermoorden. Mehmet Agar had als Minister van Binnenlandse Zakan de leiding over de geheime operatie.
Agar trad af na het schandaal, maar keerde later terug in het parlement, ook als leider van een politieke partij. Dat beschermde hem tegen vervolging: Turkse parlementariërs kunnen niet worden vervolgd.

Sinds 2007 zit hij niet meer in het parlement en kon een rechtszaak geopend worden. Hij is de eerste hooggeplaatste betrokkene in het Susurluk-schandaal die is veroordeeld.

No Comments »

Leave a Reply

 tekens beschikbaar

Snel