Kurdish MattersNieuwe site! Volg me tijdens mijn werk aan mijn boek over de Koerdische kwestie: www.KurdishMatters.com

ISTANBUL – De Turkse oppositiepartij MHP zet een gepensioneerde generaal op de kieslijst voor de verkiezingen die achter de tralies zit als verdachte in de Balyoz-zaak, een coupplan tegen de zittende regering. De ex-generaal, Engin Alan, komt op een verkiesbare plaats, zo liet MHP-leider Bahceli weten. Dat melden Turkse kranten woensdag.

De ultra-nationalistische MHP is niet de eerste die verdachten van coupplannen tegen de regering ziet als potentiële parlementariërs. Ook oppositiepartij CHP zou verdachten op de kandidatenlijst voor de verkiezingen in juni willen zetten, al wordt dat vooralsnog ontkend. Zij zouden belangstelling hebben voor twee journalisten, Tuncay Özkan en Mustafa Balbay, die vastzitten in een gevangenis bij Istanbul. Özkan en Balbay overwegen ook als onafhankelijk kandidaat mee te dingen naar een plek in het parlement.

Een verkiezing tot parlementslid zou betekenen dat de verdachten worden vrijgelaten uit de gevangenis, want parlementariërs zijn volgens de Turkse wet onschendbaar. Ex-generaal Alan zit pas sinds begin deze maand vast, maar beide journalisten zitten al bijna twee jaar in voorarrest en de roep om hun vrijlating tot ze zijn veroordeeld, wordt steeds luider.

De processen tegen verdachten van samenzwering tegen de regering zorgen al jaren voor controverses in Turkije. Volgens de oppositie gebruikt regeringspartij AKP de coupplannen als excuus om iedereen op te pakken die tegen de regering is. Een deel van de Turken gelooft dat ook, en dat maakt de bekendste en meest hooggeplaatste verdachten potentieel flinke stemmentrekkers. De AKP wijst de beschuldigingen af en claimt dat niet de regering maar het justitiële apparaat verantwoordelijk is voor arrestaties en juridische procedures.

No Comments »

Leave a Reply

 tekens beschikbaar

Snel