Kurdish MattersNieuwe site! Volg me tijdens mijn werk aan mijn boek over de Koerdische kwestie: www.KurdishMatters.com

ISTANBUL – De grootste Turkse oppositiepartij CHP maakt zich op voor een historisch partijcongress, morgen in de hoofdstad Ankara: krijgt partijleider Kemal Kilicdaroglu de kans de partij te moderniseren en daarmee klaar te maken voor de algemene verkiezingen in juni, of blijft de ‘oude garde’ achter de schermen de dienst uitmaken? De hoop van links Turkije is op Kilicdaroglu gevestigd.

Het congres komt bijeen om partijraad samen te stellen, die weer grote invloed heeft op de kandidatenlijst voor de verkiezingen. Nu wordt de partijraad nog gedomineerd door een felle tegenstander van Kilicdaroglu, Önder Sav. Sav had veel invloed als secretaris-generaal van de partij, maar werd vorige maand tijdens een spannend congres door Kilicdaroglu aan de kant gezet. Via de partijraad probeert Sav alsnog zijn kandidaten op de kandidatenlijst te krijgen.

Önder Sav is niet de enige die Kilicdaroglu op de hielen zit. Ook de vorige partijleider, Deniz Baykal, werkt aan zijn come back. Hij moest eerder dit jaar, na achttien jaar leiderschap, aftreden wegens een seksschandaal.

Onder Baykal dreef de CHP, die ooit werd opgericht door Turkije’s vader des vaderlands Atatürk, weg van de sociaal-democratie. De partij werd steeds nationalistischer, ontpopte zich als spreekstalmeester van het aan macht inleverende leger, stelde zich star op in  Turkije’s democratiseringsproces en droeg zo ook niet bij aan de hervormingen die nodig zijn om EU-lidmaatschap mogelijk te maken.

Kilicdaroglu wordt gezien als de man die de koers van de partij weer kan verleggen en links Turkije weer een echte stem kan geven. Hij wordt, als Koerd en Aleviet, ook gezien als man die het sterke nationalistische karakter van de CHP kan afzwakken. Vooralsnog heeft Kilicdaroglu in zijn eerste maanden als partijleider geen sociaal-democratischer gezicht laten zien, maar dat kan met zijn nog altijd wankele positie aan de top te maken hebben. In ieder geval wordt algemeen erkend dat de CHP zonder hervormingen en zonder Kilicdaroglu een verkiezingsoverwinning wel op haar buik kan schrijven.

De verkiezingen op 12 juni gaan vooral tussen de regeringspartij AKP en de CHP. De AKP regeert nu al acht jaar met een absolute meerderheid in het parlement. Bij de vorige verkiezingen, in 2007, haalde de CHP 21% van de stemmen en de AKP 46%. Die percentages liggen niet meer zo ver uiteen, maar een overwinning voor de CHP tekent zich nog bepaald niet af. Daar kan na het partijcongres van zaterdag verandering in komen.

1 Comment »

Blog posts on this article

  1. Congres bepaalt toekomst Turkse oppositiepartij | Nederlanders in Turkije dec 17 2010 / 7pm

Leave a Reply

 tekens beschikbaar

Snel