Kurdish MattersNieuwe site! Volg me tijdens mijn werk aan mijn boek over de Koerdische kwestie: www.KurdishMatters.com

ISTANBUL – De beroemde ‘koningsbeelden’ op de berg Nemrut in Oost-Turkije worden hoogstwaarschijnlijk verplaatst naar een museum. Op de berg worden replica’s van de tweeduizend jaar oude beelden geplaatst. De verhuizing naar een museum moet de beelden behoeden voor verdere aantasting door de extreme weersomstandigheden in het gebied. Dat melden Turkse media.

Er wordt al lang gesproken over wat er kan worden gedaan om de beelden, die op de werelderfgoedlijst van Unesco staan, te behouden. Volgens het Turkse Ministerie van Cultuur zijn er al vele plannen bedacht, maar voldoet niets. Alleen plaatsing in een museum zou ze kunnen redden. Archeologen staan niet onverdeeld achter het plan; zij zeggen dat de beelden al tweeduizend jaar standhouden en er geen reden is aan te nemen dat ze dat de komende tweeduizend jaar niet doen.

Er is nog tijd de beelden, op de grafheuvel van waarschijnlijk koning Antiochus Theos, die leefde in de eeuw voor het begin van de jaartelling, in hun originele staat te bezichtigen. Het museum, dat moet komen in de nabijgelegen plaats Kahta, moet nog worden gebouwd en zou over drie tot vijf jaar klaar kunnen zijn.

No Comments »

Leave a Reply

 tekens beschikbaar

Snel