Kurdish MattersNieuwe site! Volg me tijdens mijn werk aan mijn boek over de Koerdische kwestie: www.KurdishMatters.com

ISTANBUL – De politie heeft deze week verspreid over Turkije ruim 150 mensen opgepakt die worden verdacht van banden met de terreurbeweging al-Qaeda. De operatie werd versneld uit angst voor aanslagen in het land. Zo werden volgens het Turkse persbureau Anatolië vrijdag bij grootscheepse politieacties in meer dan tien provincies 120 verdachten aangehouden.

Al Qaeda was voor 2003 geen bekende terroristische organisatie in Turkije. Er was een andere terroristische organisatie van moslims, namelijk Hezbollah (niet gerelateerd aan de gelijknamige beweging in Libanon). De Turkse geheime diensten hadden die beweging ingezet in de strijd tegen de Koerdische afscheidingsbeweging PKK. De leider van de Turkse Hezbollah werd in 2000 vermoord, waarop de beweging snel aan kracht verloor. Mehmet Farac, onderzoeksjournalist voor dagblad Cumhuriyet en gespecialiseerd in moslimterrorisme: ,,Er viel een leegte in het veld van de moslimterroristen en al-Qaeda vulde die ruimte op”.

De groep zette zichzelf op de kaart met aanslagen in 2003 op de Britse ambassade, een bank en twee synagoges in Istanbul. Onderzoek wees uit dat sommige daders eerder actief waren voor Hezbollah. Farac: ,,Al Qaeda is succesvol geweest in het aan zich binden van moslimextremisten die eerder actief waren voor andere groeperingen.”

Dat Turkije een interessant land is voor al-Qaeda, komt door de structuur van de Turkse staat, zegt Farac. ,,Turkije is een moslimland, maar het kent geen sharia en is juist een seculiere staat. Dat is moslimfundamentalisten natuurlijk een doorn in het oog.”

Verscheidene leden van de ongeveer tweehonderd tot vijfhonderd leden tellende Turkse tak van Al Qaeda zijn opgeleid in Pakistan en Afghanistan, maar financieel moeten ze zichzelf bedruipen. Dat maakt ze ook kwetsbaar, zegt Farac: ,,Ze plegen bijvoorbeeld overvallen op juweliers om aan geld te komen. Zo komt de politie hen vrij makkelijk op het spoor. Ze werden al een jaar of twee gevolgd, maar nu was er haast geboden: na de aanslag op een militaire basis eerder deze maand in de Afghaanse hoofdstad werden er ook aanslagen in Turkije verwacht.”

1 Comment »

One Response to “Actie tegen Al Qaeda in Turkije”

Comments

  1. Yon feb 14 2010 / 12am

    Moslimterrorisme? is dat niet een beledigende woord? zeg maar terrorist…hoe kan een moslim een terrorisme verspreiden als hun geloof niet toestaat om weerloze mensen aan te vallen en geweld afkeurd?

Leave a Reply

 tekens beschikbaar

Snel