Kurdish MattersNieuwe site! Volg me tijdens mijn werk aan mijn boek over de Koerdische kwestie: www.KurdishMatters.com

ISTANBUL – Hoewel de aardbeving in het oosten van Turkije aan de ene kant voor broederschap zorgt tussen Turken en Koerden, nemen aan de andere kant etnische spanningen toe. Saban Isiktas, functionaris van het kantoor van de pro-Koerdische partij BDP in Istanbul: ‘Er doen geruchten de ronde dat de hulp naar Van wordt vertraagd omdat Van wordt bestuurd door de BDP en niet door de regeringspartij. Ik denk dat dat inderdaad zo is. We worden altijd anders behandeld.’

In de stad Van en in een naburig dorp is volgens sommige Turkse media geprotesteerd tegen een tekort aan hulp. Vanuit Ercis komen die geluiden veel minder, en dat is volgens sommigen het bewijs: Ercis is immers een AKP-gemeente. Het is algemeen bekend dat in Turkije gemeentes die worden bestuurd door de regeringspartij, makkelijker toegang hebben tot allerlei services van de staat, wie er ook in hoofdstad Ankara in het zadel zit. Of inderdaad ook in deze crisistijd niet AKP-gemeentes worden achtergesteld, blijft gissen.

De geluiden dat er in de kleinere dorpen een groot gebrek aan hulp is, zijn vrij algemeen. Vice-premier Besir Atalay claimt echter dat er genoeg hulp is. Sommige Turken beweren weer dat tenten van de Rode Halve Maan gestolen zouden worden en verkocht aan slachtoffers. Door de PKK – maar onduidelijk blijft waarop zij baseren dat de vermeende dieven PKK-leden zijn.

Ondertussen komt er van Koerdische kant ook kritiek op het aantal bataljons dat naar het rampgebied is gestuurd: 11, volgens staats-TV TRT. Terwijl er 22 bataljons aan en óver de grens met Irak gestationeerd zouden zijn in de strijd tegen de PKK. Het is immers nog geen week geleden dat er 24 soldaten gedood werden door de PKK, het grootste verlies van soldaten in één aanval sinds 1993. Veel Turken steunen de grensoverschrijdende strijd tegen de PKK onvoorwaardelijk, maar voor de slachtoffers van de aardbeving roepen de getallen vragen op. Zeker vanwege het tekort aan hulpverlening in wat verder afgelegen dorpen.

Overigens zijn Koerden – en overigens ook veel Turken – woedend op de TV-presentatrice Muge Anli. Zij vond het nogal kras van de Koerdische slachtoffers om hulp van de overheid te vragen. In haar talkshow zei ze: ‘Eerst gooien ze stenen naar de politie, en daarna vragen ze om hulp?’ Een golf van kritiek overspoelde haar, en een wagen van haar TV-station ATV is in het rampgebied met stenen bekogeld en omver geduwd.

Anderen schuiven de etnische spanningen terzijde: op 30 oktober vindt er in Istanbul een groot benefietconcert plaats waaraan vele artiesten meewerken. De opbrengst gaat naar de Rode Halve Maan.

No Comments »

Leave a Reply

 tekens beschikbaar

Snel