Kurdish MattersNieuwe site! Volg me tijdens mijn werk aan mijn boek over de Koerdische kwestie: www.KurdishMatters.com

ISTANBUL – Nog maar 17% van de Turken gelooft dat Turkije lid zal worden van de EU. Dat blijkt uit een representatief onderzoek door een Turks bureau, dat woensdag is geciteerd in Turkse media. Vorig jaar was dat nog 34%.

Het Turks-Europees Educatief en Wetenschappelijk Onderzoeksinstituut ondervroeg ruim 1100 Turken in acht verschillende steden.

In 2004 was Turkije vol hoop op EU-lidmaatschap en wilde een flinke meerderheid zich ook aansluiten bij de Unie. In december van dat jaar werd aangekondigd dat de toetredingsonderhandelingen konden beginnen, in 2005 begonnen ze daadwerkelijk. Turkije had net een diepe economische crisis achter de rug en hoopte dat aansluiting bij de EU het land economisch stabieler zou maken. Ook was er hoop dat het toetredingsproces de democratisering in het land goed zou doen.

Inmiddels doet Turkije het beter dan Europa als het gaat om economische groei. Wat democratisering betreft zijn er inderdaad stappen gezet de afgelopen jaren, maar er heerst steeds minder het idee dat Turkije Eurpa nog nodig heeft.

De opstelling van grote EU-landen tegenover Turkije helpt de liefde verder te bekoelen: zowel Duitsland als Frankrijk zien niets in een Turks EU-lidmaatschap.

No Comments »

Leave a Reply

 tekens beschikbaar

Snel