Kurdish MattersNieuwe site! Volg me tijdens mijn werk aan mijn boek over de Koerdische kwestie: www.KurdishMatters.com

Stel, je bent een zakenman in een Turks dorp. Je bent geen AKP-aanhanger maar de AKP-burgemeesterskandidaat lijkt het wel te gaan winnen bij de lokale verkiezingen morgen, en je hebt de steun van de burgemeester nodig bij wat zakelijke plannen. Wat te doen? Simpel: je steunt de AKP-kandidaat niet openlijk, want dat zou te veel tegen je principes ingaan, maar je draagt wel stiekem financieel bij aan zijn campagne. Vervolgens maakt het niet uit welke kandidaat wint. Wordt de AKP’er burgemeester, dan beloont hij je voor je bijdrage door je bedrijfsplannen te steunen met plaatselijke verordeningen en een scheutje gedoogbeleid. Wint onverwacht de andere kandidaat, dan ben je wegens de openlijke steun in verkiezingstijd zíjn vriend, en ook dán kan je bedrijf vooruit.
En die AKP-kandidaat zelf, is dat eigenlijk een fanatieke aanhanger van het AKP-gedachtegoed? Niet per se. Veel burgemeesterskandidaten die morgen (opnieuw) gekozen willen worden, waren ooit lid van een andere partij. Overstappen naar de AKP is wel zo slim. Wil je ook maar iets gedaan krijgen voor je stad, dorp of stadsdeel, dan is support uit hogere bestuurlijke lagen, waar ook veel AKP’ers zitten, wel zo handig. Zo ook bijvoorbeeld op Büyükada, waar ik gisteren was voor een reportage. Büyükada is een eiland voor de kust van Istanbul. Het hoort bestuurlijk bij Istanbul maar heeft een eigen burgemeester, zoals alle Istanbulse stadsdelen. De AKP-kandidaat op Büyükada zat ooit bij een andere, behoorlijk streng seculiere partij, maar stapte vijf jaar geleden (voor de vorige lokale verkiezingen) over naar de AKP. Hij won, en sindsdien krijgt hij veel meer voor elkaar voor het eiland. Het centrale stadsbestuur van Istanbul is immers in AKP-handen, en burgemeesters van stadsdelen die ook AKP zijn, hebben een streepje voor als het gaat om het verdelen van geld. Zodoende kwamen er meer en snellere bootdiensten naar het vasteland en werd de gezondheidszorg op het eiland verbeterd. De zakenmannen waar ik gisteren mee sprak, hadden nogal lol om de AKP-brochure met de burgemeesterskandidaat stralend op de voorkant: “Híj, voor de AKP, wie had dát ooit gedacht!” Maar tegelijkertijd lachten ze eigenlijk ook om zichzelf. Wie had ooit gedacht dat zíj, als rechtgeaarde seculieren en aanhangers van Atatürk, ooit op de AKP zouden stemmen? Want dat is natuurlijk wat ze gaan doen, morgen. Ook hún bedrijf moet vooruit.

1 Comment »

Blog posts on this article

  1. Ondanks de leider at Journalist in Turkije mrt 30 2009 / 12pm

    [...] Büyükada (en de andere Istanbulse eilanden): ondanks de steun van flink wat eilander zakenmannen, haalde de de AKP-kandidaat het niet. Hij kreeg slechts 36% van de stemmen, de winnende CHP wel 54%. [...]

Leave a Reply

 tekens beschikbaar

Snel