Kurdish MattersNieuwe site! Volg me tijdens mijn werk aan mijn boek over de Koerdische kwestie: www.KurdishMatters.com

Nieuw gezicht nodig, een nieuwe baarmoeder, of behoefte aan een transplantatiebeen of –arm? Kom naar Turkije, waar een paar universiteitsklinieken hun uiterste best zullen doen je te helpen. Er is een kans dat je je nieuw verworven orgaan of ledemaat weer verliest en je zelf het leven laat, maar dan sterf je in ieder geval in de wetenschap dat de artsen waardevolle ervaring hebben opgedaan terwijl ze op je aan het oefenen waren.

Sorry voor de cynische toon, maar ik werd even niet goed van het nieuws. Een 34-jarige man uit de zuidelijke stad Antalya, Atilla Kavdir, is deze week overleden nadat een medisch team in Antalya’s universiteitsziekenhuis afgelopen januari twee armen aan zijn lichaam naaide. ‘Armtransplantatie’, noemden ze het. De arts die het medische team leidde, prof. dr. Ömer Özkan, verscheen op tv, en hij meldde dat het heel erg was dat de patiënt nu aan een infectie was overleden, maar dat het team wel waardevolle ervaring had opgedaan. Mensen als proefkonijnen.

Twee armen, twee benen

Het wordt nog gekker als je weet dat er eerder dit jaar ook al een ledemaatgetransplanteerde overleed, in een ander universiteitsziekenhuis. Ze naaiden twee armen en twee benen aan zijn lijf in een enorme operatie. Zijn lichaam weigerde de vreemde ledematen, dus ze moesten er weer af, en vervolgens stierf de man. Het Ministerie van Volksgezondheid startte een onderzoek naar het geval. Detail: onderdeel van het onderzoek zijn geruchten dat deze arts en Ömer Özkan, die tegelijkertijd in hetzelfde ziekenhuis zijn opgeleid, in een soort transplantatiewedloop verwikkeld zouden zijn.

Prof. dr. Ömer Özkan heeft verschillende prijzen gewonnen. Er hangt een zweem van succes om hem heen. Het is tijd daar eens doorheen te prikken. Zo lang het onderzoek naar de dood van Atilla Kavdir en de andere overleden man loopt – ik neem tenminste aan dat ook dit sterfgeval tot op de bodem wordt uitgezocht – moet Ömer Özkan maar eens gewoon thuis op de bank gaan zitten in plaats van zich in de operatiekamer op te houden. Ondertussen moeten ook alle spectaculaire transplantaties worden opgeschort, al had dat natuurlijk na het vorige sterfgeval al moeten gebeuren.

Krantenkoppen

Geneeskunde gaat niet om het winnen van prijzen, en ook niet om het scoren van krantenkoppen en het maken van reclame voor je ziekenhuis of jezelf. Het gaat om de gezondheid en de levens van mensen. Elke arts die dat uit het oog verliest, zou uit zijn professie moeten worden gezet.

No Comments »

Leave a Reply

 tekens beschikbaar

Snel