Kurdish MattersNieuwe site! Volg me tijdens mijn werk aan mijn boek over de Koerdische kwestie: www.KurdishMatters.com

Duizenden Israeli’s hebben hun vakantie naar Turkije geannuleerd nadat Israel het hulpconvooi voor Gaza aanviel. Vluchten van Tel Aviv naar toeristische bestemmingen gaan niet door, Israelische cruiseschepen leggen niet aan in Turkse havens en veel hotelboekingen zijn ongedaan gemaakt. Turkije is lang een populaire bestemming geweest voor Israelisch, maar dat lijkt nu voorbij. Maar hebben ze eigenlijk echt iets te vrezen? Zijn Turken zo boos dat Israelische toeristen hier niet langer veilig zijn?

Volgens mij niet. De woede en het verdriet over de aanvallen op het Turkse schip Mavi Marmara is natuurlijk groot, en de anti-Israelische sentimenten zitten nu nóg dieper en worden nog breder gevoeld: Turken van allerlei pluimage protesteerden gisteren bij het Israelische consulaat in Istanbul en bij de ambassade in Ankara. Sommigen probeerden de gebouwen te bestormen, wat de politie wist te voorkomen, en voor de rest was er geen geweld. De slogans waren hard en er werden Israelische vlaggen verbrand, maar betekent dat dat Turken het gemunt zouden hebben op Israelische toeristen?
Ik zie daar geen aanwijzingen voor, en vooralsnog zijn er ook geen toeristen uit Israel in de problemen gekomen – ik laat het natuurlijk meteen weten als daar verandering in komt.

Toeristen gaan overigens ook vooral naar de kust in het zuiden en westen, waar het toeristenseizoen een week of wat geleden is losgebarsten. De mensen die in het toerisme werken, willen tussen nu en de herfst maar één ding: genoeg verdienen om het uit te zingen tot het volgende toeristenseizoen weer begint, in april 2011. Er wordt keihard gewerkt, tijd om te demonstreren hebben ze niet en ze kunnen het zich niet permitteren klanten te verliezen door internationale ontwikkelingen.
Er zijn in het verleden wel hotels geweest die Israelische gasten weigerden als gevolg van één of andere actie van Israel, en zulke hotels zullen er nu ook wel weer zijn. Maar over het algemeen worden die niet gesteund, of zelfs veroordeeld door mede-hoteleigenaren. Want uiteindelijk is elke lira er eentje. Wat doet het ertoe of dat geld wordt uitgegeven door een Duitser, Amerikaan, Pakistani, Rus, Arabier of Israeliër?

4 Comments »

4 Responses to “Toeristen uit Israel”

Comments

  1. Budak jun 02 2010 / 9pm

    Goed verslag.

    Wel aantal fouten zoals: Mbassade en verbrandT

  2. Fréderike Geerdink jun 03 2010 / 8am

    dank Budak, tikfouten gecorrigeerd!

  3. NickNL jun 11 2010 / 8pm

    Jammer dat de Israelische regering anders denkt. Israelische toeristen worden waarschijnlijk “omgeleid” naar Bulgarije. Men spreekt van ca. 400.000 toeristen. Dat is nogal wat.

    Stel dat elk van deze toeristen in hun vakantie in Turkije slechts
    € 100,00 zouden uitgeven, dan zou dit neerkomen op een verlies van € 40.000.000,00.

    De Minister van Toerisme kan dan wel beweren dat dit niet van invloed zal zijn op de Turkse economie. Het is echter wel het geld van de kleine man waar hij over spreekt en die heeft het geld harder nodig dan hij.

    Zelfs als het gat nog opgevuld zou kunnen worden door een extra contingent Russische toeristen; de Israelische toeristen is hij ook voor de toekomst kwijt. Erg jammer.

  4. NickNL jun 30 2010 / 3pm

    Las gisteren, 29-06-2010, in de Hürriyet dat het geschatte verlies voor de Turkse economie ca. 400.000.000 US Dollar bedraagt.

    Een veelvoud dus van het bedrag dat ik als voorbeeld heb genomen. En de Minister van Toerisme maar beweren dat het cancellen van vakantiereizen door Israelische toeristen geen invloed heeft op de Turkse economie.

    Wie hem geloofd wordt heilig!

    Erdoğan had de boottocht van de vredesactivisten met de ‘Mavi Marmara’ naar de Gazastrook al in september 2009 moeten plannen zodat zijn Minister van Toerisme meer tijd gekregen had om in Rusland nog eens extra reclame te maken voor de Turkse toeristengebieden.

Leave a Reply

 tekens beschikbaar

Snel