Kurdish MattersNieuwe site! Volg me tijdens mijn werk aan mijn boek over de Koerdische kwestie: www.KurdishMatters.com

Het ziet er treurig uit, de meterslange schutting met posters van Mehmet Ali Bilici, de AKP burgemeesterskandidaat voor Adana (Turkije’s vijfde stad met meer dan een miljoen inwoners, in het zuiden van het land): iemand heeft de posters toegetakeld met een mes. Op een poster mist hij een oog, op een andere is zijn maag aan stukken, op weer een andere mist hij neus en mond of is zelfs zijn keel doorgesneden. De AKP had waarschijnlijk geen tijd of geld om nieuwe posters te printen en op te hangen, want ze hebben de scheuren gerepareerd met plakband. Zelfs van een afstandje zie je duidelijk dat er iets niet helemaal goed is met Bilici.

Sommige mensen zeggen dat de verkiezingsstrijd in Adana spannender is dan hij lange tijd geweest is. Voor het eerst sinds lang heeft burgemeester Aytaç Durak serieuze tegenstand. Of toch niet? Durak is al zo’n twintig jaar Adana’s burgervader en hij is nog steeds populair. Zijn greep op de stadspolitiek en alles wat daarmee samenhangt (zoals het zakenleven en het culturele leven) is zo stevig dat het geen sinecure is hem zijn macht afhandig te maken. En hij is ook nog eens populair puur om zichzelf, en niet om de partij waar hij voor staat, want dat is zo ongeveer bij elke verkiezingen een andere. Dit keer is hij kandidaat voor de ultra-nationalistische MHP, en zelfs mensen die nooit MHP zouden stemmen, stemmen ook nu gewoon voor Durak. Bilici heeft ondertussen nogal last van de landelijke AKP, die regeert en onder andere wordt verweten te weinig te doen tegen de klappen die ook Turkije krijgt van de economische crisis. De economie van Adana drijft vooral op landbouw, maar boeren klagen dat hun zo vruchtbare land nauwelijks nog wat opbrengt. Er is trouwens ook nog een kandidaat voor de CHP, maar die is zijn campagne wat laat gestart en wordt niet echt als serieuze opponent van Durak gezien. Het ziet er dus naar uit dat Adana de komende vijf jaar in handen is van de MHP. En daarna van de partij waar Durak zich tegen die tijd bij aan zal sluiten om tenminste dertig jaar burgemeesterschap vol te maken. Misschien voelt de AKP het allemaal ook al wel aan, en vinden ze het vervangen van die toegetakelde posters simpelweg de moeite niet meer waard.

1 Comment »

Blog posts on this article

  1. Ondanks de leider at Journalist in Turkije mrt 30 2009 / 12pm

    [...] Adana: het werd inderdaad nog spannend, maar zoals verwacht won Durak, dit maal voor de MHP. Verrassing: de CHP werd tweede en AKP’s kandidaat Bilici slechts derde. [...]

Leave a Reply

 tekens beschikbaar

Snel