Kurdish MattersNieuwe site! Volg me tijdens mijn werk aan mijn boek over de Koerdische kwestie: www.KurdishMatters.com

En opnieuw heeft de AKP-regering laten zien dat ze niet van alcohol houdt: een bekend gemeentelijk visrestaurant aan de Anatolische oever van de Bosporus, schenkt vanaf nu geen alcohol meer. De nieuwe burgemeester van de deelgemeente is een AKP’er en zijn beslissing is het gesprek van de dag. Het is de tweede keer in korte tijd dat de AKP het nieuws haalt wegens haar ingewikkelde relatie met drank. Onlangs organiseerde een AKP-deelgemeente in Ankara een referendum over het vastgelopen verkeer in een aantal straten, en ineens hadden ze ook maar even het alcoholbeleid in de buurt tot referendumthema gemaakt. Uiteindelijk had het referndum geen waarde omdat de burgemeester van heel Ankara (dat is er eentje van de oppositionele CHP) zich er niets van aantrok, maar het maakte wel weer duidelijk hoe de AKP tegenover het onderwerp staat.

De AKP zal natuurlijk nooit toegeven dat ze een probleem heeft met alcohol om religieuze redenen. Zij maken er een gezondheidskwestie van, en ze zeggen dat ze families de kans willen geven in een alcoholvrije omgeving te dineren. Een alcoholvrije omgeving? Klinkt als ‘rookvrije omgeving’, alsof er ook iets schadelijks is als ‘meedrinken’, zoals ‘meeroken’. Het punt is natuurlijk dat het voor moslims volgens de Koran verboden is naar restaurants te gaan waar alcohol wordt geserveerd (of wordt verkocht: een goede moslim winkelt niet bij een Migros-supermarkt). Dus het invoeren van een alcoholverbod geeft moslims de kans ook naar het gemeentelijke visrestaurant te gaan. Maar ja, zo ontstaat natuurlijk weer een nieuw probleem: nu kan ik niet meer naar dat restaurant, want ik spoel mijn visje graag weg met wijn of raki. Is de vrijheid van een moslim meer waard dan de mijne?

Een goeie eerste stap naar de oplossing van deze kwestie lijkt mij het opheffen van het concept ‘gemeentelijk restaurant’ (of, ook bestaand, ‘gemeentelijke theetuin’). Want sinds wanneer is het een overheidstaak om een restaurant te runnen? Vervolgens duidelijke regels opstellen voor restaurants over het verkrijgen van een alcoholvergunning en de hele boel aan de vrije markt overlaten. In religieuze buurten is een markt voor alcoholvrije restaurants, en er zijn vast restaurateurs die daar graag aan willen verdienen. En omdat vis en raki in dit land onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden, zal er ook altijd een flinke markt zijn voor restaurants die wel alcohol serveren. Als de markt zichzelf regelt, hoeft niemand zich gediscrimineerd te voelen. Of betutteld door een door religieuzen bestierde overheid die voor haar burgers uitmaakt of ze drinken of niet drinken.

1 Comment »

One Response to “Drinken of niet drinken”

Comments

  1. Yon feb 14 2010 / 12am

    ik denk niet dat het uitmaakt, ik ben een turks moslim en zelf een goede, mij maakt er niks uit of er een wijn of bier in de restaurant ligt zolang ik er maar niet bestel, akp is een goede partij maar je moet wel proberen te begrijpen wat ze willen bereiken, natuurlijk denken ze ook aan mensen die niet moslims zijn

Leave a Reply

 tekens beschikbaar

Snel