Kurdish MattersNieuwe site! Volg me tijdens mijn werk aan mijn boek over de Koerdische kwestie: www.KurdishMatters.com

Er wordt zo veel gespeculeerd over de ‘sex tapes’ van Deniz Baykal dat ik graag mijn eigen speculatie even toevoeg: Baykal heeft de video zelf online gezet. Het lijkt er namelijk op dat het schandaal zijn positie als CHP-leider gaat verstevigen.

De feiten: Deniz Baykal, CHP-leider sinds 1992, is afgetreden als partijleider nadat er een compromitterende video openbaar werd van hem en zijn (voormalige) secretaresse, die nu een parlementariër is voor de CHP. Een oude video, naar verluidt een jaar of acht. Hij nam de beslissing af te treden snel nadat de video op internet was gezet, en hij zei dat hij slachtoffer was van een politieke samenzwering. Hij beschuldigde onder andere de AKP ervan de video openbaar gemaakt te hebben. Fel ontkend natuurlijk door AKP-leider Erdogan, die zei jaren geleden juist de openbaarmaking van de video’s tegengehouden te hebben. Wat weer werd bevestigd door een journalist die ook al jaren geleden wist van de video, en die zei dat Erdogan haar duidelijk had gemaakt dat haar carrière als journalist voorbij zou zijn als ze erover zou publiceren – mooi voorbeeld ook, van hoe de journalistiek hier soms werkt.

Hoe dan ook, meteen nadat Baykal aftrad, ontstond er een groep in de CHP die een beroep deed op Baykal om zijn leiderspositie weer in te nemen. Een aantal parlementariërs heeft zich bij hen gevoegd en bezoeken Baykal thuis om hem te overreden zijn besluit tot aftreden te herzien. Baykal heeft al gezegd dat hij mogelijk terugkomt ‘als het publiek dat wil’.

Over tien dagen begint het CHP-partijcongres. Daar wordt de nieuwe leider ‘gekozen’. Een open race is het bepaald niet: in de Turkse politiek gedragen de partijleiders zich als dictators, en als je een andere kandidaat steunt en die kandidaat redt het niet (vanwege enorme druk op het stemvee om geen andere kandidaat dan de leider te steunen) dan lig je voor je het weet uit de partij. Baykal is gek op macht, hij is net zo’n dictator als elke andere partijleider.

Misschien was hij er deze keer wel wat bevreesd voor, dat partijcongres. Wat als hij dit keer zijn machtige positie niet zou weten te behouden? Kilicdaroglu, de man die probeerde burgemeester van Istanbul te worden, is nog altijd populair binnen de partij en hij wordt nu ook genoemd als mogelijke opvolger van Baykal. Baykal is rond de zeventig jaar, en hij krijgt kritiek omdat hij enorm star is, en omdat hij de oude sociaal-democratische partij heeft laten verworden tot een nationalistische.

Misschien had hij wel iets groots nodig om weer sympathie te winnen binnen zijn partij. Natuurlijk, je echtgenote bedonderen levert nou niet meteen sympathie op. Maar door metéén af te treden, kom je wel over als man die zijn verantwoordelijkheid neemt. Dan zeg je dat anderen je proberen te diskwalificeren met het openbaar maken van zo’n video. De afgelopen jaren heb je je rol als dictator serieus genomen, en veel mensen binnen je partij geloven werkelijk dat de partij niet zonder jouw leiding kan. Je vertrouwt erop dat zij een beroep op je doen terug te keren. Dat doen ze, en dan luister je naar ‘de wil van het publiek’. Vervolgens komt de partij in congres bijeen, en je wordt weer gekozen als leider. Steviger in het zadel dan voorheen.

Ik zeg niet dát het zo gegaan is. Niemand weet wat er allemaal speelt en wat er precies is gebeurd. Maar het lijkt mij niet het vreemdste scenario.

2 Comments »

2 Responses to “Stevig in het zadel”

Comments

  1. Nick van Riel mei 14 2010 / 8pm

    Jouw verhaal past precies in het huidige journalistieke klimaat in Turkije waar het wemelt van allerlei samenzweringstheorieen, zoals Ergenekon en coupplannen door het leger etc.etc.

    Deniz Baykal zit inderdaad nog steeds vast in het zadel en ik vermoed dat we hem binnenkort dan ook weer terugzien. “Omdat het publiek dat wil”.

    Mijn vrouw komt ook uit Antalya en mijn schoonfamilie was daarom ook erg geschokt toen Deniz te kennen gaf af te treden.

Blog posts on this article

  1. Tweets die vermelden Stevig in het zadel at Journalist in Turkije -- Topsy.com mei 14 2010 / 2pm

    [...] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door Frederike Geerdink, Peter Langela. Peter Langela heeft gezegd: RT @fgeerdink: dutch version of blog post about sex tapes baykal: http://bit.ly/9mgQ8E. english: http://bit.ly/9MQPVY #turkey [...]

Leave a Reply

 tekens beschikbaar

Snel