Kurdish MattersNieuwe site! Volg me tijdens mijn werk aan mijn boek over de Koerdische kwestie: www.KurdishMatters.com

Kinderen die stenen gooien naar de politie tijdens demonstraties in het zuidoosten van Turkije (en op andere plekken waar veel Koerden wonen, zoals in Adana en Mersin) zullen niet langer veroordeeld worden voor het lidmaaatschap van een terroristische organisatie of voor het maken van propaganda voor terroristen. De 196 kinderen die nu om die reden een gevangenisstraf uitzitten, zullen allemaal vrijgelaten worden en thuis zijn voor ‘de feestdagen’, dus voor 9 september, de dag dat met het Suikerfeest het eind van de Ramadan wordt gevierd.De wet die het mogelijk maakte stenengooiende kinderen jarenlang op te sluiten (soms meer dan tien jaar!) stamt uit 2006. De AKP dacht dat ze protesterende Koerdische jeugd eronder kon krijgen door de anti-terrorismewet zo aan te passen dat kinderen niet alleen voor de eerdergenoemde misdaden veroordeeld konden worden, maar ook door ze te laten berechten door rechtbanken voor volwassenen in plaats van voor een jeugdrechtbank.
Alleen die twee dingen zijn nu aangepast. Kinderen kunnen nog steeds achter slot en grendel verdwijnen voor het gooien van stenen, maar dan voor een periode van zes maanden tot drie jaar. Ook kunnen ze nog steeds worden veroordeeld op basis van de getuigenverklaring van één politieagent. Die zwakke bewijsplicht heeft er al voor gezorgd dat er ook kinderen werden opgesloten die zelf zeiden helemaal niet met stenen te hebben gegooid, of die verklaarden dat ze in de buurt van het protest waren maar er niet aan meededen. Dat kan dus nog steeds gebeuren.

De vraag die me bovendien maar niet loslaat, is wat voor hulp de kinderen krijgen die nu vrijgelaten worden ‘voor de feestdagen’. Het lijkt verdorie wel alsof ze een gunst verleend wordt en ze de staat dankbaar moeten zijn, terwijl de waarheid natuurlijk is dat de staat die jongens een trauma heeft bezorgd. Hoe gaan ze daar mee leren leven? Hoe gaan ze hun verloren tijd op school weer inhalen, en krijgen ze hulp bij het weer oppakken van het dagelijks leven? Ik vrees dat de kinderen en hun familie aabn hun lot worden overgelaten.

Het probleem van de stenengooiende kinderen is de wereld nog lang niet uit. De enige manier om het echt op te lossen, is door de Koerdische kwestie op te lossen. Ik voorspel dat er nog heel wat stenengooiers de bak indraaien voor het zover is.

5 Comments »

5 Responses to “Probleem van stenengooiende kinderen blijft onopgelost”

Comments

 1. NickNL jul 25 2010 / 4pm

  Het plan van Erdoğan met zijn AKP om de Koerdische kwestie op te lossen is al mislukt. Als je denkt dat je zo’n groot probleem op kunt lossen met alleen de steun van je eigen partij, dan ben je vanaf dat moment al op de verkeerde weg.

  Als je probeert om de oppositie met een breekijzer met je mee te krijgen, ben je verloren. Ik heb de indruk dat Kemal Kiliçdaroğlu een heel stuk in de goede richting zit. De manier waarop hij het publiek heel fijntjes met woorden weet te overtuigen komt goed over.

  Kemal zal dan ook geen krokodilletranen nodig hebben (dit is voor de insiders) om op de emoties van de kiezers te werken. Kemal başbakan, Kemal başbakan!!!

  Ja, die stenengooiende kinderen zijn natuurlijk voor het leven getraumatiseerd. Stel je eens voor als kind opgesloten te worden onder de verschrikkelijkste omstandigheden, niet alleen de hygienische. Het zijn geen jeugdgevangenissen, maar gevangenissen waar ook de zware jongens hun straf uitzitten. Gaat er nu een licht op hoe zwaar die straf wel is en dat dit niet in verhouding staat tot het vergrijp?

 2. Cenk aug 06 2010 / 3am

  @NickNL Jul, hou is op met je onzin.
  Het is de CHP zelf die zonodig camera’s wilde en daarmee de Erdogan-Baykal ontmoeting hebben verpest.
  Het is de DTP zelf die zichzelf niet als gesprekspartner zag en doorverweez naar Öcalan (Een gevangene die door de EU betiteld wordt als terrorist).
  Het is de MHP zelf… ach daar hoef ik niet eens over te beginnen.

  Conclusie: AKP is de enige partij die serieus werkte aan een oplossing.

 3. NickNL aug 06 2010 / 9pm

  @Cenk. Bij mijn reply op uw commentaar: “Wie lokte het geweld uit?” lag ik dus toch goed met mijn vermoeden dat u tot het AKP blok hoort.

  Als je het beleid van de AKP een moderne naam zou moeten geven, dan zou het een “Top down Management” zijn. Baas Erdoğan bepaalt en zijn medewerkers voeren blindelings uit.

  Zo’n management is alleen mogelijk bij bedrijven die over lijken gaan. Alleen hier worden haar aanhangers ook nog beïnvloed.

  Uw conclusie: AKP is de enige partij die serieus werkte aan een oplossing. Daar plaats ik weer de nodige vraagtekens. Ze kan er wel serieus? aan gewerkt hebben, maar had niet de kracht het ook om te zetten.

  Maar het is in de politiek al net zo als bij het eten: Smaken verschillen. Ik eet ook liever Turks dan Nederlands.

 4. Cenk aug 08 2010 / 11am

  @NickNL

  U zegt: “baas Erdoğan bepaalt en zijn medewerkers voeren blindelings uit.”

  Hoe komt het dan dat de ‘medewerkers’ van Erdogan niet altijd gehoor geven aan de wil van hun ‘baas’? Ik zal je een voorbeeld geven. Eén van de onderdelen van het referendumpakket zou bestaan uit de wijziging die het “verbieden van politieke partijen” moeilijker maakt. Deze wijziging werd weggestemd door AKP-parlementariërs.

  Ik ga er van uit dat jij niet snel overtuigd wordt. Daarom zal ik je een andere voorbeeld geven. Deze is onder het volk bekend als “1 mart tezkeresi”. Deze “tezkere” werd opgestuurd naar het parlement door de heer Erdogan zelf. Ook dit werd weggestemd door de AKP-parlementariërs.

  Als je een partij zoekt met een Top down Management, dan moet je bij de CHP zijn. Het stemmen in de kieshokjes voor de recente grondwetswijzigingen vonden plaats in het geheim, zodat de parlementariërs de privacy van hun stem kunnen waarborgen. CHP-parlementariërs mochten niet stemmen van hun baas, want de stemming vond plaats in het geheim. De baas was bang dat sommige CHP-parlementariërs, tegen de zin van de baas, toch ‘ja’ zouden stemmen voor de grondwetswijzigingen.
  Zie je de ironie? CHP die zelf niet een ‘nee’-stem kon uitbrengen, vraagt nu aan het volk om op ‘nee’ te stemmen.

 5. annita aug 19 2010 / 8am

  jullie zitten over partijen te lebberen terwijl het hiet over in gevang geplaatste kinderen ging!!! die kinderen weten nog niets van partijen,,enkel wat er in huiskamers gelummeld word horen ze met onschuldige oren.

Leave a Reply

 tekens beschikbaar

Snel