Kurdish MattersNieuwe site! Volg me tijdens mijn werk aan mijn boek over de Koerdische kwestie: www.KurdishMatters.com

“Wij blijven op straat, mét onze paarse naald!” De op het eerste gezicht wat wonderlijke actiekreet schalt elke vrijdagavond door de grootste winkelstraat van Istanbul, Istiklal Caddesi. De paarse naald (in het Turks ‘mor iğne’), zo legt Tuğba Tekerek van de actiegroep Mor Iğne uit, staat al jaren symbool voor de strijd van de Turkse vrouwenbeweging tegen ongewenste intimiteiten en aanrandingen op straat.
De actie met de paarse naald is razendsnel op touw gezet nadat op oudjaarsnacht op Istiklal Caddesi een vrouw door een groep mannen werd aangerand. De camera’s stonden er bovenop, het incident was in iedere Turkse huiskamer te zien, maar de daders leken zich nergens voor te schamen. En fatsoenlijk gestraft werden ze ook al niet: 57 turkse lira (zo’n dertig euro) boete. Voor 10 kuruş (5 cent) kun je van de actiegroep een ‘paarse naald’ kopen, een 7 centimeter lange naald met een paarse strik eraan. ‘Een prachtig accessoire’, knipoogt Tuğba, ‘en natuurlijk kun je er mannen mee van je afprikken.’
De groep verkoopt zo’n duizend naalden in twee uur, alleen aan vrouwen. Mannen luisteren naar de felle speeches en blijven staan om de protestborden te lezen, maar natuurlijk zijn er ook altijd heel wat die met zo’n confrontatie met mannengedrag alleen maar wat dommig kunnen lachen – tenminste, zo interpreteer ik het.

No Comments »

Leave a Reply

 tekens beschikbaar

Snel