Kurdish MattersNieuwe site! Volg me tijdens mijn werk aan mijn boek over de Koerdische kwestie: www.KurdishMatters.com

Negenenveertig tot nu toe. Negenenveertig militairen: 17 voormalige generaals, 4 marine-admiraals in actieve dienst, 27 officieren en één sergeant. Allemaal gisteren opgepakt wegens vermeende betrokkenheid bij Balyoz (Voorhamer), een (vermeend) coupplan uit 2003 dat onderdeel is van het Ergenekon-onderzoek.

Altijd als ik over Ergenekon lees, verbaas ik me over de toch vrij stupide acties van de verdachten. Neem Dursun Cicek, de kolonel die een ander coupplan met zijn handtekening opsierde – tenminste, het gerechterlijk lab heeft ondertussen bepaald dat het inderdaad zijn handtekening betreft. Een andere verdachte, die vorige week werd aangehouden, is een openbaar aanklager die een onderzoek was begonnen naar een religieuze secte in zijn regio. De theorie is nu dat hij voorbereidingen trof om wapens in de huizen van de secteleden achter te laten, als onderdeel van een plan om religieuze groepen in een kwaad daglicht te stellen, de maatschappij in verwarring te brengen en klaar te maken voor een militaire coup. (Maar er is iets vreemds met deze aanklager: jaren geleden onderzocht hij moorden die gepleegd zouden zijn door Jitem, een geheime anti-terrorisme eenheid van het leger die nu wordt beschouwd als de militaire arm van Ergenekon, wat hem juist geen logische Ergenekon-verdachte maakt – volgt u mij nog?)
En een week of wat geleden werden een paar militairen gearresteerd nabij het huis van vice-premier Arinc, en er zou bewijs zijn dat zij Arinc om het leven wilden brengen. De mannen die bij Arinc’ huis werden aangehouden, hadden een plattegrond bij zich van Arinc’ huis, en bij huiszoekingen werden ook nog adressen en plattegronden van de huizen van premier Erdogan en president Gül gevonden.

Stel, je bent bezig een militaire coup voor te bereiden, zou je dan zo onvoorzichtig zijn dat je gewoon plattegronden met je meesleept van de verblijfplaats van je toekomstige slachtoffer? En zou je verdacht gaan rondhangen in zijn buurt? Als er gedetailleerde coupplannen op papier stonden, zou je daar dan zomaar ferm je handtekening onderzetten als kolonel? Nee, zo stom zou je niet zijn.

Dus de beschuldigingen kunnen twee dingen betekenen. Eén: ze zijn uit de duim gezogen, er is helemaal niets van waar. Of twee: hooggeplaatste militairen en andere vermeende Ergenekon-leden hebben nooit voorzichtig hóeven zijn, omdat ze beschermd werden door de staat en simpelweg niets te vrezen hadden.

Wie het weet mag het zeggen.

2 Comments »

2 Responses to “Niets te vrezen?”

Comments

  1. Peter Langela feb 23 2010 / 10am

    Interessant artikel, ook goed om ook eens in het Nederlands over Ergenekon te kunnen lezen.

  2. Wendy mrt 03 2010 / 7pm

    Met Peter eens….. Ergenekon is onbegrijpelijk!

Leave a Reply

 tekens beschikbaar

Snel