Kurdish MattersNieuwe site! Volg me tijdens mijn werk aan mijn boek over de Koerdische kwestie: www.KurdishMatters.com

Sommige Roma konden hun tranen van blijdschap niet inhouden gisteren tijdens een ontmoeting met premier Erdogan. Het was de eerste keer dat een Turkse premier rechtstreeks sprak met een grote groep Roma (er kwamen er 12.000 uit het hele land) en hij zweerde de problemen van Roma in Turkije op te lossen: betere woningen, beter onderwijs en geen discriminatie meer.  De verwachtingen bij de Roma zijn enorm. En normaal ben ik geen pessimist, maar volgens mij is de kans groot dat de Roma teleurgesteld gaan worden.

Dit is niet het eerste ‘initiatief’ van de regering. Het begon pakweg een jaar geleden met het ’Koerdische initiatief’, dat al snel het ’democratische initiatief’ werd, alweer snel gevolgd door een initiatief voor Alevieten. Alevitisme is een stroming binnen de islam, en in Turkije worden hun gebedshuizen niet erkend en Alevitische kinderen zijn nog altijd verplicht op school de religieuze lessen bij te wonen, terwijl die alleen informeren over de Soennitische staats-variant van de islam. Ondanks uitgebreide gesprekken tussen de regering en vertegenwoordigers van de Alevitische gemeenschap, is er nauwelijks vooruitgang geboekt bij de oplossing van de problemen. Hetzelfde geldt voor het initiatief richting Koerden: dat duurt voort, maar feitelijk gebeurt er niet veel meer.

Om de problemen van verschillende religieuze en etnische groepen in Turkije op te lossen, is een nieuwe grondwet onontbeerlijk. Deze maand zal de regering een pakket grondwetswijzigingen naar het parlement sturen, maar die zijn slechts voor een klein deel relevant voor het oplossen van de problemen van veel groepen in de maatschappij. Minister van Justitie Sadullah Ergın zei dit weekend tijdens een ontmoeting met de buitenlandse pers dat het niet het juiste moment is om de grondwet totaal te herzien. De grondwet, zei hij, moet herschreven worden met steun van zoveel mogelijk maatschappelijke organisaties en politieke partijen, en op het moment weigeren oppositiepartijen in het parlement het gesprek over de grondwet aan te gaan. De kwestie is totaal gepolariseerd.

Ik denk dat de regering daar wel gelijk in heeft: hoe urgent ook, het is bijkans onmogelijk nu voldoende steun te krijgen voor een nieuwe grondwet. Maar dan moet de regering daarvan ook de consequenties onder ogen zien: het is dus ook niet het juiste moment om weer een volgende groep mensen torenhoge verwachtingen te geven voor een beter leven.

1 Comment »

Blog posts on this article

  1. Daar laat je geen zigeuners wonen at Journalist in Turkije mrt 31 2010 / 6pm

    [...] was het dus, wat betreft de mooie beloften die premier Erdogan onlangs nog deed aan de Turkse Roma-gemeenschap. Ik bedoel, je denkt toch niet echt dat alles nu ineens veranderd is en de fouten van Sulukule niet [...]

Leave a Reply

 tekens beschikbaar

Snel