Kurdish MattersNieuwe site! Volg me tijdens mijn werk aan mijn boek over de Koerdische kwestie: www.KurdishMatters.com

Het is het begin van het eind van Istanbuls beroemde nachtleven, zeggen sommigen. De gemeente heeft aangekondigd dat ze geluidsoverlast van clubs aan de Bosporus aan wil pakken door ze de regel op te leggen de muziek op héél zacht te zetten na middernacht. De Bosporus is aan de ene kant een fantastische setting voor trendy clubs zoals Reina, veruit de beroemdste. Aan de andere kant voert het water de muziek ver en doen mensen aan de Anatolische kant van de stad vaak geen oog dicht in de zomerweekends.

Het lijkt niet erg realistisch de clubs te dwingen de muziek praktisch uit te zetten na middernacht, de tijd waarop het nachtleven pas net op gang begint te komen. Aan de andere kant kan de gemeente natuurlijk niet doof blijven voor klachten van mensen die de nachten gebruiken om te slapen.

Boze tongen beweren trouwens – misschien voel je ‘m al aankomen – dat de geluidsoverlast een slap excuus is van het AKP-gemeentebestuur om het nachtleven langzaamaan om zeep te helpen en de clubs gewoon helemaal te sluiten, want nachtclubs zijn niet islamitisch. Wordt natuurlijk fel ontkend door de burgemeester van Istanbul, Topbas. Volgens hem is het niet meer dan normaal om geluidsoverlast binnen de perken te willen houden, óók voor wereldsteden als Istanbul.

Ik ben benieuwd welk compromis er gesloten gaat worden. Ik hou je op de hoogte: ik ga binnenkort naar Reina en ik hoop eerlijk gezegd gewoon tot ver na middernacht door te dansen!

2 Comments »

2 Responses to “Na middernacht”

Comments

 1. Mozak jul 15 2010 / 3pm

  De AKP wil ‘s nachts de geluidsoverlast beperken? Laat ze dan om te beginnen die gebedsoproep eens héél zacht zetten …

  Maar ja, dat kost ze natuurlijk stemmen. De feestvierende menigte stemt toch niet op hen.

  Stelletje hypocrieten.

 2. NickNL jul 15 2010 / 6pm

  @Mozak. De gebedsoproep is niet iets van de AKP en bovendien gaat ze niet door tot diep in de nacht. Het is wel zo dat de muezzin er ‘s morgens vroeg bij is.

  Kan me voorstellen dat niet-moslims zich dan gestoord voelen omdat ze tot diep in de nacht bij harde muziek feest gevierd hebben en proberen hun roes uit te slapen. Rakı drinken moet je n.l. wel kunnen, want anders lig je drie dagen met hoofdpijn in je bed.

  Turken zijn nachtbrakers, net zoals Frederike heb ik zojuist gelezen, en dat kan echt niet zonder, laat ik maar zeggen, duidelijk hoorbare muziek. ‘Smoking like a Turk’ in de HORECA is er ook al niet meer bij. Het gaat, jammer genoeg, steeds meer op Europa lijken.

  Het is bekend dat Erdoğan een devote moslim is die niet rookt of drinkt, maar dit gaat toch wel lijken op betutteling.

Leave a Reply

 tekens beschikbaar

Snel