Kurdish MattersNieuwe site! Volg me tijdens mijn werk aan mijn boek over de Koerdische kwestie: www.KurdishMatters.com

Er cirkelen dagelijks helicopters over Istanbul, maar gisteren vloog er eentje rond wegens een ‘Cem Garipoğlu-alarm’. Cem Garipoğlu is een jonge man die wordt verdacht an de moord op zijn 18-jarige vriendin, Münevver Karabulut. Afgelopen maart was dat, en sindsdien is Cem onvindbaar. Gisteren kwam er een telefoontje binnen bij de Istanbulse politie van iemand die meende Cem gezien te hebben in een zwarte jeep, en dus stuurde de politie meteen een helicopter de lucht in om de auto te traceren. Het bleek uiteindelijk vals alarm.

En daarmee was de zaak rond Garipoğlu en Karabulut wéér in het nieuws. Sinds maart staan er zonder overdrijven élke dag verhalen en berichten over in de kranten. En het is ook wel een bijzondere zaak. Niet alleen om de gruwelijke manier waarop Münnever werd vermoord (ze werd herhaaldelijk met een mes gestoken, ze werd gedumpt in een vuilniscontainer en haar hoofd werd afgesneden en bij het lijk gevonden in een gitaarhoes). Münevver komt uit een doorsnee Istanbuls gezin, Cem niet: de Garipoğlu’s zijn stinkend rijk, een deel van de familie woont in Rusland en ze hebben verschillende nationaliteiten, waaronder de Franse. De publieke opinie is ervan overtuigd dat Cem Garipoğlu niet meteen na de moord is opgepakt omdat zijn familie overal connecties heeft en daarom de mogelijkheid had te ontkomen. Cem kan in Rusland zitten of in Frankrijk, of in nog weer een ander land. Of in Istanbul, of waar dan ook in Turkije.

Münevvers vader is in praktisch elke talkshow te gast geweest, in zowel serieuze als de goedkope over-emotionele ochtendprogramma’s. De familie is kapot natuurlijk, en wil niets liever dan Cem veroordeeld zien. Maar vanwege die speciale kanten aan de zaak – de gruwelijkheid van de moord en Cems rijke familie – is de balans in mijn ogen wel een beetje zoek. Vorige week kondigde de parlementaire commissie voor mensenrechten aan zich in de zaak te gaan verdiepen, en nu heeft een Istanbulse CHP-burgemeester de familie beloofd juridische hulp voor ze te regelen en betalen (hun eigen advocaten hielden de zaak twee maanden geleden voor gezien).

Natuurlijk is het voor de familie goed dat er veel aandacht is voor hun vermoorde dochter. Maar ik moet maar steeds denken aan families die op een minder spectaculaire manier een geliefde verloren. ‘Gewoon’ doodgestoken door een gek, gewurgd door een inbreker, vermoord door een vriendje of man met een minder bekende achternaam en uit een arme familie. Aan slachtoffers met families die niet weten hoe ze met de media moeten omgaan. Het is toch niet aan een parlementaire commissie en aan politici om zich te bemoeien met zaken die het goed doen in de media? Het is toch hun taak om te zorgen dat de politie haar werk goed kan doen en ook naar behoren uitvoert, en dat het rechtssysteem voor iedereen hetzelfde werkt? Natuurlijk is nog niet duidelijk of Cem werkelijk beschermd is in de eerste dagen na de moord, maar het zou heel goed kunnen dat als alles naar behoren en zonder omkoping had gefunctioneerd, Cem al lang achter de tralies had gezeten.

1 Comment »

One Response to “Münevver”

Comments

  1. MafyaGaripogluFamilie sep 17 2009 / 6pm

    Inmiddels opgepakt eindelijk, *deel reactie verwijderd wegens dreigementen die hier niet getolereerd worden*

    Münever we zullen je nooit vergeten rust zacht! Moge allah altijd bij je zijn.

    wat was münever een beeldschone meisje :(:( ARE RIP.

Leave a Reply

 tekens beschikbaar

Snel